Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Új tulajdonosa van a gyalui várkastélynak

Új tulajdonosa van a gyalui várkastélynak

Nagy Elek kolozsvári származású magyarországi üzletember tulajdonába került a 15. században épült gyalui várkastély. A tulajdonosváltásról Barcsay Tamás történész, a kastély örököse számolt be az MTI-nek.

Barcsay Tamás 2012 szeptemberében kapta vissza a kommunista diktatúra idején államosított épületet. Mint elmondta, nem azzal a hátsó gondolattal vágott bele a vagyon visszaszerzésébe, hogy eladja azt, de kénytelen volt belátni, hogy nem lesz képes biztosítani a kastély megmaradását.

„A múlt nyáron három hétre elutaztam Erdélybôl, és mire visszatértem, leszakadt az ebédlô plafonja. Óriási gerendák feküdtek a földön. Ez a történet érlelte meg bennem az elhatározást, hogy eladjam. Azt éreztem, ha nem tudom megmenteni az épületet, az utókor engem fog majd hibáztatni, amiért hagytam, hogy tönkremenjen” – mesélt motivációiról az örökös.

Elmondta: olyan vevôt keresett, akinek anyagi lehetôségei is vannak az épület megmentésére és akinek ugyanakkor a személye garancia is arra, hogy az örökség megmarad.

„Azt hiszem, ez sikerült” – tette hozzá. Örömmel beszélt arról, hogy az új tulajdonos máris elvégezte a legsürgetôbb állagmegôrzési munkálatokat és elkezdôdtek a régészeti ásatások a kastély körül.

Barcsay Tamásnak arról is sikerült megegyeznie Nagy Elekkel, hogy amíg ô és a húga élnek, addig használhatják a kastély egyik sarokbástyáját és néhány termét.

„Azt tervezem, hogy áthozom ebbe a lakosztályba a személyes dolgaimat, a festményeimet, metszeteimet, a könyvtáramat és egy olyan muzeális részt alakítok ki, ami látogatható lesz, és esetleg a halálom után is tovább mûködik valamiféle alapítványi formában” – nyilatkozta a torontói Ryerson Egyetem nyugalmazott professzora.

Nagy Elek szerint a vétel érzelmi alapú volt és céljai is érzelmi alapúak, amelyek szorosan összefüggnek származásával, neveltetésével.

„Kolozsvári lévén az egyik legfontosabb érték számomra a hagyományôrzés és vele együtt az útmutatás a jövô generációinak. E várkastély keretén belül meg lehet valósítani egy olyan kulturális központot, amely az egész régióra kihat. A várkastély Kolozsvár közelében, Kalotaszeg szívében van, a Mezôség határán, a Mócvidék lábánál. A legjobb lehetôséget kínálja a kultúrák találkozására, egymás megismerésére” – nyilatkozta Nagy Elek. Hozzátette: a cél megvalósítására a nemrég bejegyzett Traditio Transylvanica alapítvány lesz hivatott.

A négyzet alakú várkastély államosítása elôtt Bánffy Katinka grófnô tulajdonában állt. 2002-ig a gyermekvédelmi hatóság kisegítô iskolát mûködtetett benne, azóta üresen áll. Bánffy Katinka grófnô unokája, Barcsay Tamás történész hét évig várt arra, hogy birtokba vehesse örökségét.

A kastély elsô írásos említése 1439- bôl való. Kezdetben a nagyváradi, majd a gyulafehérvári római katolikus püspökség tulajdonát képezte, de az évszázadok során számtalanszor gazdát cserélt, míg a Bánffy család tulajdonába került. Történelmi esemény is kapcsolódik az épülethez: 1541. december 29-én Fráter György itt kötött megállapodást a Habsburgokkal arról, hogy a magyar korona és Magyarország egésze Habsburg Ferdinándra száll, ha kiûzi a törököket az országból. A terv meghiúsult, Magyarország három részre szakadt.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére