Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Állami kitüntetést kapott Klaus Johannistól egy marosvásárhelyi és egy szászrégeni hölgy

Állami kitüntetést kapott Klaus Johannistól egy marosvásárhelyi és egy szászrégeni hölgy

Klaus Johannis román államfő átadta kedden azokat az állami kitüntetéseket, amelyeket holokauszt-túlélőknek adományozott az auschwitzi koncentrációs táborban átélt szenvedésük előtti mély tisztelete jeléül. A román elnök a Hűséges Szolgálat érdemrend lovagi fokozatát adományozta Asztalos Erzsébetnek, Mármor Mártának (Szászrégen), Székely Lászlónak, Tusa Etelkának, Bóné Gabriellának, Braun Viorának, és Diamantstein Zsuzsannának (Marosvásárhely). Az utóbbi három kitüntetett személyesen vette át az elismerést az elnöki hivatalban rendezett szertartáson.

Klaus Johannis rámutatott: a román nemzet nem ódzkodik attól, hogy nyíltan beszéljen a felelősség, a bűnrészesség kérdéséről, és megértette, hogy fel kell lépnie a feledés, valamint az intolerancia minden formája ellen. Mint mondta: a hallgatás, a gyilkosságok elfogadása, a gyűlölettel szembeni érzéketlenség is hozzájárultak ahhoz, hogy lehetővé vált a népirtás. “Az itt élő zsidók, akiket az Antonescu-rezsim Transznisztriába, vagy a horthysta hatóságok Auschwitzba deportáltak, az antiszemita, fajgyűlölő, bűnös diszkrimináló politika áldozatai voltak (…) Románia – mindazzal, amit az utóbbi évtizedben tett a holokauszt megismeréséért – megtanulta a történelem leckéjét, megértette, hogy fel kell lépnie a feledés és az intolerancia, fajgyűlölet, antiszemitizmus és idegengyűlölet minden formája ellen” – hangoztatta a kitüntetések átadása alkalmával a román államfő.

Johannis szent kötelességének nevezte, hogy Románia elnökeként megvédje a holokauszt áldozatainak emlékét és érvényt szerezzen a történelmi igazságnak.

Az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 70 évfordulója, a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából a bukaresti külügyminisztériumban is megemlékezést rendeztek.

A román állam csak a NATO-hoz való csatlakozás előtt a kétezres évek elején ismerte el a Ion Antonescu vezette kormány felelősségét több mint negyedmillió román állampolgárságú zsidó megölésében az 1941-44-es időszakban. Október kilencedike, a bukovinai deportálások kezdetének napja pedig 2004 óta a holokauszt romániai emléknapja.

A romániai Elie Wiesel Nemzeti Holokausztkutató Intézet egy tavalyi közleménye szerint 1944 májusában 132 ezer zsidót deportáltak Auschwitzba az akkor Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből.

A második világháború előtt még több mint 700 ezer zsidó élt Romániában. A holokauszt túlélőinek és leszármazottaiknak a túlnyomó többsége az utóbbi hét évtizedben elhagyta az országot. A 2011-es népszámláláson 3500-an vallották magukat zsidónak Romániában.

Forrás: mti

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére