Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Építkezési engedély nélkül a szászrégeni enyvgyár

Építkezési engedély nélkül a szászrégeni enyvgyár

Nem írta alá Maria Precup, Szászrégen polgármestere a török tulajdonban levő Kastamonu cég enyvgyár létesítésére benyújtott építkezési kérelmét. Már csak erre lett volna szükség a munkálatok megkezdéséhez. Korábban a környezetvédelmi ügynökség az elkészített hatástanulmány alapján megadta a környezetvédelmi jóváhagyást.

A Kastamonu cég jelenleg forgácslapokat gyárt Szászrégenben, és elindította az engedélyeztetési eljárást egy formaldehid alapú enyvgyár építéséhez. A helyi civil szervezetek többször tiltakozó megmozdulást szerveztek, nemtetszésüket fejezve ki a gyár építése miatt, ugyanis szerintük a ragasztógyár túl közel van a lakott területhez, és a gyártás nyomán az egészségre káros anyagokat juttatnának a levegőbe. A civil szervezet elnöke, Iuliu Făgărăşan többször hangsúlyozta: azt szeretnék, ha az ország legnagyobb enyvgyárát ne Szászrégenben, hanem a várostól legalább 50 kilométerre építsék meg, hogy ne szennyezze a levegőt, s ne veszélyeztesse a lakók egészségét.

A gyár képviselői a tiltakozások nyomán azt nyilatkozták, hogy a ragasztó alapanyagait más városból hoznák és Szászrégenben csak hígítanák. Ez a kémiai folyamat egy reaktorban zajlana, a végeredmény a formaldehid alapú enyv lenne, amit eddig is használtak Régenben.

A Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Dănuţ Ştefănescu korábban az Agerpresnek elmondta, hogy a bekért hatás- és  kockázati tanulmány alapján kibocsátották a környezetvédelmi engedélyt a gyár megépítésre. „Az országban még Szászsebesen van enyvgyár, ahol jóval koncentráltabb és veszélyesebb alapanyagokat használnak, mint amilyenekből az elkészített tanulmányok alapján Szászrégenben előállítanák a ragasztót.  A környezetvédelmi engedély kibocsátásakor minden országos és uniós törvényt figyelembe vettünk, minden szükséges hatástanulmányt bekértünk és tanulmányoztunk” – mondta az igazgató, kijelentve, hogy az enyvgyár megépítéséhez már csak a szászrégeni polgármesteri hivatal által kibocsátott építkezési engedélyre van szükség.

A Székelyon megkeresésére a város polgármestere, Maria Precup elmondta: az építkezési engedélyek kibocsátásához szükség van az önkormányzati képviselők jóváhagyására, de a város vezetője dönt, ő kell aláírja az engedélyt, amelyet az enyvgyár esetében egyelőre elutasított. „ A helyszínre kiszálltak az építkezési ügynökség szakemberei, és bizonyos hiányosságokat állapítottak meg a területtel kapcsolatban. Ezért kértem, hogy az építkezési engedély eddig benyújtott irataihoz csatolják az egységes városrendezési övezeti tervet (PUZ), hogy bizonyosak legyünk abban, hogy minden rendben lesz. Egyelőre az enyvgyárnak nincs építkezési engedélye, és én ebben a kérdésben is figyelembe veszem a szászrégeniek akaratát” – hangsúlyozta a városvezető, amikor azt kérdeztük, hogy mikor fognak visszatérni az építkezési engedély kérdésére.

Simon Virág  – székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére