Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Vajjal a fejen – nyílt levél Klaus Johannisnak, Románia elnökének

Vajjal a fejen – nyílt levél Klaus Johannisnak, Románia elnökének

Tisztelt uram!
Nemrég egy hazánkfia azt mondta, hogy Romániában képletesen fogalmazva hetente fejeznek le alapvető emberi jogokat, ezért joggal állítható az, hogy Románia a 21. század Európai Uniójának az Iszlám Állama. A mondat egy egyszerű állampolgár szájából hangzott el, ennek ellenére a román külügyminiszter diplomácia botrányt próbált kelteni belőle, hivatalos tiltakozást adott ki és telefonon is felhívta magyar kollégáját, hogy tiltakozzon.

Történik ez olyan körülmények között, hogy az állami hatóságok mondvacsinált vádakkal lassan két hónapja zaklatják városom polgármesterét és annak családját – beleértve két kiskorú gyermekét -, s elmentek odáig, hogy pár napja előzetes letartóztatásba helyezték! Ennek során megsértették az alkotmányt és az ország törvényeit, valamint az alapvető emberi jogokat. Ez egy nyílt konfliktus egy állampolgár és az állami szervek között, ilyen esetben önnek alkotmányos kötelessége közbelépni.

Elnök úr!
A tavaly ősszel emberek milliói – köztük én is – azért szavaztak önre, mert abban bíztak, hogy ön egy demokrata, az európai értékeket nem csak a beszédeiben, hanem a génjeiben is hordozó elnöke lesz Romániának. Elegünk volt a Dâmbovita partján szocializálódott, az állampolgárokra és a jogállamra fittyet hányó politikusokból. Éppen ezért elvártuk volna, hogy amikor Marosvásárhely polgármestere jogsértő módon betiltott egy tüntetést, akkor szót emeljen. Ön ellenben hallgatott, s ezzel mélységes csalódást okozott nagyon sok embernek. Hallgatni fog most is, amikor egy ember ártatlanul börtönben ül? A döntés az ön kezében van.

György Mózes Árpád azt mondta, hogy Romániában képletesen fejeznek le emberi jogokat. Mezei János nem képletesen, hanem a maga rideg valójában ül börtönben. Állíthatja valaki, hogy György Mózes Árpád túlzott?
Mint mondtam, ön dönt. Cselekszik, s bebizonyítja, hogy egy demokrata, vagy pedig most is hallgat, ez által önként vállalja azt, hogy az Európai Unió Iszlám Államának az elnöke.

Gyergyószentmiklós, 2015.III.22.

Árus Zsolt
román állampolgár, gyergyószentmiklósi lakos

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére