Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Volt szekus, egykori SRI-tiszt támadja a kétnyelvű táblákat

Volt szekus, egykori SRI-tiszt támadja a kétnyelvű táblákat

Valentin Bretfelean hadjáratot indított vásárhelyi magyar ügyek ellen. De kicsoda ő?
A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak alárendelt helyi rendőrség vezetője, Valentin Bretfelean mindig vaskézzel csapott le az olyan ügyekre, amelyeknek magyar vonatkozása van.

Most hadjáratot folytat a vásárhelyi civilek által lakóházakra felszerelt kétnyelvű utcanévtáblák ellen. A helyi rendőrség több aktivistát megbírságolt, a házak tulajdonosait is értesítette, hogy érkezik a bírság, ha nem szerelik le a táblákat.

Ezt megelőzően a március 10-i, Székely Szabadság Napjaként megtartani tervezett

marosvásárhelyi felvonulás betiltásában

is vastagon benne volt a keze illetékesként, és egy évvel korábban szintén élesen támadta a rendezvényt.

A Bretfelean által vezetett intézmény tavaly 30 ezer lejes pénzbírságot szabott ki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) a székházára kitűzött székely zászló miatt. Az ügy bíróságra került, amely figyelmeztetésre enyhítette a büntetést.

Tavaly szeptemberben a helyi rendőrség több személyt pénzbírsággal büntetett, mivel részt vettek a Skócia függetlenedését támogató villámcsődületen.

Korábban a helyi rendőrség megbilincselte és bántalmazta a holland állampolgár Landman Gábort, aki magyar nyelvű ügyfélszolgálatot kért.

Másfél évvel ezelőtt a helyi rendőrség pénzbírsággal büntette Lakó Péterfi Tünde civil aktivistát, aki

kétnyelvű termékcédulákat osztogatott egy vásárhelyi piacon.

Valentin Bretfelean 2012 tavaszán, a kérészéletű Ungureanu-kormány idején, rövid ideig Maros megye prefektusa is volt. Leváltása után Dorin Florea vásárhelyi polgármester ismét a helyi rendőrség vezetőjévé nevezte ki.

A jelenleg 50 éves, jogász végzettségű Valentin Constantin Bretfelean 2001-ig a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) Máramaros megyei osztályát vezette őrnagyi rangban, 1989 előtt pedig

a Szekuritáté tisztje volt

– írta több mint tíz éve egykori szekusokat leleplező anyagában a Gazeta de Maramureș című napilap.

A lap szerint Bretfeleant súlyos szabályzatsértés miatt állították a SRI fegyelmi bizottsága elé, majd szankciók nélkül menesztették. Ezt követően lett a marosvásárhelyi helyi rendőrség helyettes ügyvezető igazgatója, majd vezetője.

(fotó: tirgumureseanul.ro)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére