Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / A tűzoltók be is zárhatják a szórakozóhelyeket

A tűzoltók be is zárhatják a szórakozóhelyeket

Marosvásárhelyen a Jazz&Blues Club egyike a legnagyobb, olyan típusú szórakozóhelyeknek, mint amilyenben a pénteki fővárosi tragédia történt. A klub vezetőjével beszélgetve megtudtuk: hasonló veszély nem fenyegeti a szórakozóhelyet felkeresőket.
„Ott az volt a baj, hogy a hangtompító burkolat gyúlékony anyagból készült, s részint ez okozta a tragédiát. Nálunk a falak téglából és betonból vannak, ami köztudottan nem gyúlékony” – magyarázta Demeter József. A bútorzat kemény fából készült, ami úgyszintén nem tűzveszélyes. A szórakozóhelyet megfelelő mennyiségű tűzoltó palackkal, poroltóval szerelték fel, vannak füst- és hőérzékelők, két alkalmazottnak tűzoltói végzettsége is van, ez óriási előnyt jelent egy váratlan hasonló esetben. Demeter József elmondta azt is, hogy a teremnek hat kijárata van, bármilyen vészhelyzet esetén könnyen elhagyhatják a termet a vendégek, nem keletkezik pánik, zsúfoltság.

Már a fővárosi tragédia előtt eldöntötték közösen a tűzoltósággal, hogy egy amolyan nyílt napot, pontosabban nyílt éjszakát tartanak, amelynek során szimulálni akarnak egy vészhelyzetet, s gyakorolják a terem elhagyását.

Kedden sürgősségi kormányrendeletet adtak ki, amely lehetővé teszi a vészhelyzetieknek, hogy azonnal bezárjanak olyan szórakozóhelyeket, ahol rendellenességeket tapasztalnak a tűzbiztonsági szabályok betartása terén, s 100 ezer lejes bírságot is kiszabhatnak azokra a működtetőkre, akik súlyosan vétenek ezen szabályok ellen. A Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség parancsnoka, Dumitru Oltean mérnök-ezredes elmondta: nem új keletű ez a jogszabály-kezdeményezés, már négy vagy öt hónappal ezelőtt megszületett a tervezete, a mostani szerencsétlen esemény csak megsürgette az életbe ültetését.

„Meg kell várjuk, amíg megjönnek az alkalmazásához járó feltételek. Megjegyzem, mi eddig is ellenőriztünk, s ezután is ezt fogjuk tenni, csak tudnunk kell, milyen körülmények között vonhatjuk be azonnal a működési engedélyt, vagy zárhatjuk be azonnali hatállyal a szórakozóhelyet, ha az veszélyessé vált” – mondotta a parancsnok.

Elmondta azt is, hogy másfél hónappal ezelőtt személyesen tárgyalt a megye prefektusával arról, hogy a vészhelyzetiek a fogyasztóvédőkkel, más felelős szervekkel együtt ellenőrizzék az éjszakai klubokat, diszkókat, kérjék számon az engedélyt, vizsgálják meg, hány személy befogadására alkalmas a terem, hány befogadására rendelkeznek engedéllyel, s valójában hány személyt engednek be. Ezekre az ellenőrzésekre sor fog kerülni a mostani sürgősségi kormányrendelet által meghatározott feltételek mellett.

Bakó Zoltán
székelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére