Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Erdély nem lehet büszke rá

Erdély nem lehet büszke rá

Még egy magyar, aki megugatja azt az országot, amelyik befogadta és létteret biztosított és biztosít számára. Jeney Orsolyáról van szó, aki már fél évtizede az Amnesty International nevű ultraliberális „jogvédő civil szervezet” magyarországi részlegének igazgatója.
Kilencévesen Romániából települt át a családjával Magyarországra. Az emberi jogi pályára állítólag tudatosan készült. 17 évesen két évig tanult Indiában UWC-ösztöndíjas-ként, 22 évesen Rómában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezeténél (FAO) gyakornokként tanulta meg a nemzetközi szervezetek működését, 24 évesen pedig egy spanyol hajléktalan- és menekültszállón volt önkéntes fél évet. Diplomáit a Budapesti Corvinus Egyetemen nemzetközi kapcsolatokból és a Közép-európai Egyetemen (CEU) emberi jogokból szerezte. Három éve vezeti az Amnesty International magyarországi irodáját. Csupán névrokona az 1977-ben Budapesten született dr. Jeney Orsolya jogásznak, aki egy évtizedig az Országgyűlés Hivatalában dolgozott jogi szakértőként, majd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és magánjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára, a Cégközlöny főszerkesztője volt a második Orbán-kormány idején.

A neves publicista, Lovas István Az AI magyar igazgatója megbolondult címmel írt tegnap a blogján az erdélyi származású Jeney Orsolyáról, idézzük: „A Luxemburger Wort nevű lap hírportálja tegnapi kiadásából tudtuk meg, hogy a világ legnagyobb emberjogi szervezete, az Amnesty International (AI) – mely már sok irdatlan hazugsággal vádolta meg Magyarországot, beleértve hazugságplakátjait – luxemburgi részlege sürgette a luxemburgi kormányt, hogy tegyen lépéseket a vasárnapi brüsszeli minicsúcson kibontakozó Balkán-terv nyomán. Az AI egyúttal panaszkodott, hogy a terv aránytalan terhet ró a frontvonalban lévő Görögországra. Ami már kezdetnek is felháborító megállapítás, hiszen a görögök eddig még nem kérték azt, mint amit a magyar miniszterelnök is javasolt, vagyis közös európai tengeri határvédelmet a migránsáradat ellen. Ráadásul az Európai Unió csukott szemmel és szájjal nézte, amint Athén durván megszegi a dublini szabályokat azzal, hogy nem regisztrálja a migránsokat. Beleértve azt is, hogy görög szigetekre érkező migránsoknak nem kell ott várakozniuk, ameddig döntés nem születik sorsukról. És így nem kellene minden szörnyű veszéllyel dacolva átszelniük az életveszélyes és nyomorgó Ausztriát sem, hogy álmaik netovábbjába, Németországba érkezzenek, ahol most már jó eséllyel fel is gyújthatják ideiglenes szállásukat. A cikk ezután rátér arra, hogy az AI magyarországi részlegének igazgatója, Jeney Orsolya egy sajtókonferencián felháborodásának adott hangot, hogy míg idén nyáron még 1000, vagy még annál is sokkal több menekült érkezett naponta Magyarországra, a magyar hatóságok rendre megsértették jogaikat, ma már Magyarország ’nagyjából menekültmentes’. Elmondta, nem akarta elhinni, hogy valóban határkerítést építenek, hiszen ’egykor a vasfüggöny túloldalán’ volt Magyarország. Jeney ezért sürgette Luxemburgot – amely az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnöke (nem beszélve arról, hogy a szédült luxemburgi Jean-Claude Juncker az Európai Tanács állandó elnöke), hogy lépjen fel Magyarországgal szemben a menekültek emberi jogai tekintetében és egyértelműen adja tudomására Budapestnek és más országoknak, hogy ’ami elég, az elég’, mivel hogy nemzetközi jogot sértenek.

A szerző így folytatja: „Aki ezt nem egészen érti, ne csodálkozzon. A hiba nem az ő készülékében van. Először is: Magyarország nem a vasfüggöny ’túloldalán’, hanem innenső oldalán volt. Hogy ezt Jeney nem tudja, nem baj: az AI itteni helynökének a tényeket nem kell behatóbban ismernie. Csak a zsigerei legyenek rendben. De ha a baj az, hogy a magyar hatóságok a menekültek emberi jogait megsértették – például azzal, hogy nem lőtték fejbe őket, mint a bolgárok, vagy nem hessegették el őket azonnal tovább nyugat felé, mint a horvátok, sőt a dublini szabályokat betartva még regisztrálták is őket a görögökkel ellentétben –, akkor miért akar Jeney most újabb migránsáradatot látni nálunk, hiszen mi alapesetben megsértjük jogaikat? Inkább örüljön, hogy nincsenek nálunk olyanok, akik jogait meg lehetne sérteni, hiszen az AI az elmúlt negyedszázadban minden esetben, amikor jobbközép kormány irányította Magyarországot, azonnal megállapította, hogy az emberi jogsértések elkövetésében bűnös. De ha így tenne, nem sokáig kapna fizetést” – fogalmazott Lovas István.

itthon.ma

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére