Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Kitűzték a partiumi zászlót

Kitűzték a partiumi zászlót

2015. december 11-én este Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke kitűzte nagyváradi parlamenti irodájának homlokzatára a Partium lobogóját. A régió zászlaját és címerét a Partiumi Autonómiatanács (PAT) május 16-i küldöttgyűlésén fogadták el. Mind a zászló, mind a címer fehér mezőben piros kettős keresztet és négy piros vízszintes csíkot tartalmaz.

A jelképek megalkotására egy évvel korábban írtak ki pályázatot az erdélyi országgyűlés 1659-ben elfogadott határozata alapján, mely „Magyarország Erdélyhez incorporáltatott része”, azaz a Részek (latinul Partium) szimbólumaiként a négy folyóvizet és a kettős keresztet jelöli meg. A beérkezett pályamunkák közül szakértői zsűri választotta ki azt, amelyet a PAT küldöttgyűlése elé terjesztettek elfogadásra. „Székelyföldi testvéreinkkel, a Székely Nemzeti Tanáccsal való szolidaritásvállalásunk és a régió magyarságának szabadságvágya és összetartozása jelképeként emeljük magasba Partium zászlaját és buzdítunk mindenkit annak használatára” – állt a küldöttgyűlés akkori zárónyilatkozatában.

A tegnap esti akció azt volt hivatott jelképezni, hogy ennek a szolidaritásnak és szabadságvágynak most különösen meg kell nyilvánulnia, ugyanis épp ezekben a napokban-hetekben élénkült meg az a vehemens magyarellenes kampány, amelyet a mindenkori román hatalom hovatovább egy évszázada folytat, kisebb-nagyobb intenzitással – hangzott el a zászlókitűzést megelőző sajtótájékoztatón.

Tőkés László európai parlament képviselő ezúttal Csomortányi Istvánnal, a PAT alelnökével, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnökével együtt informálta a magyar és a román médiát közösségi szimbólumaink hatósági üldöztetéséről, amelyhez tevőlegesen hozzájárul a „demokratikus, pártatlan, jogállami” román igazságszolgáltatás. Legutóbb a Bihar Megyei Törvényszék minősítette – immár jogerősen – reklámzászlónak a nagyváradi EP-iroda erkélyén lobogó székely zászlót, jóváhagyva az önkormányzatnak a magyar közösségi jelkép levételére szólító, súlyos pénzbüntetést kilátásba helyező felszólítását. A sajtótájékoztatón elhangzott: nem csak Tőkés László követett el „kihágást” a székely zászló kitűzésével, hiszen sokasodnak a retorziók szerte Erdélyben. Sorozatos támadások érik azokat, akik a magyar nemzeti szimbólumokat kitűzik, felmutatják, használják. Román nacionalista elemek a hatóságok szemhunyása, sőt segédlete mellett gyalázzák az erdélyi magyarok nemzeti jelképeit, érzéseit, törekvéseit, történelmét és nyelvét. A partiumi zászló kitűzésével nemcsak a régió önrendelkezése mellett állunk ki, hanem a romániai, állami túlkapások ellen is tiltakozunk – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az EP-képviselő hangsúlyozta: a nagyváradi irodájának erkélyén lobogó öt zászló (az uniós, a román és magyar forradalmi, a székely és a partiumi) épp azt az együttélést, harmóniát, európai gondolatot hivatott szimbolizálni, amit a jelek szerint a román hatóságok elutasítanak. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió Rasszizmus és Intolerancia Elleni Bizottsága (ECRI) már tavaly felszólította Romániát, hogy alkalmazza az egyenlő bánásmód elvét a közösségi jelképek használatát illetően. Már csak ezért is kell a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulnia a székely zászló ügyében, ha már egyszer idehaza nincs jogorvoslati lehetőség a megalázó törvényszéki döntés után.
Újságírói kérdésre válaszolva Csomortányi István elmondta, hogy a 2013-ban alakult Partiumi Autonómiatanács egy olyan terület autonómiájáért kíván fellépni, amely Bihar és Szatmár megyét, valamint Arad, Szilágy és Máramaros megye bizonyos részeit foglalja magába. A területen mintegy 400 ezer magyar él, akik a lakosság 30 százalékát teszik ki. Hangsúlyozta: a partiumi zászló olyan történelmi és közösségi jelkép, amely egy regionális identitás szimbolizál, s a régió minden polgára a magáénak érezheti és vallhatja.

Tőkés László az iroda előtt megjelent szimpatizánsok és sajtósok körében is elmondta röviden – magyar és román nyelven – a zászlókitűzés indítékait és üzenetét, megemlítve, hogy egy észak-moldvai városban háborítatlanul loboghat a történelmi Bukovina zászlaja. El kell érni Romániában is, hogy minden közösség és régió szabadon használhassa saját szimbólumait. Az adventi várakozás jegyében egy karácsonyi ének közös eléneklésére tett javaslatot, végül pedig elhelyezte a partiumi zászlót az EP-iroda homlokzatán.

[Forrás: közlemény]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére