Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Az SZNT megtartja a székely szabadság napi rendezvényt

Az SZNT megtartja a székely szabadság napi rendezvényt

Nyolc nappal március 10-e, a székely szabadság napja elôtt tartott sajtótájékoztatóján Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke bejelentette, hogy a polgármesteri hivatalba egy évvel korábban letett elôzetes bejelentésnek megfelelôen megtartják a székely szabadság napi rendezvényt.

Az esemény 16 órakor kezdôdik a Székely vértanúk emlékmûvénél, ezt követôen végigvonulnak a Székely Mártírok útjától a December 22. utcán, a Forradalom utcán, a Rózsák terén, majd a prefektúra elôtt tüntetésre és egy kiáltvány felolvasására kerül sor. 19 órakor ér véget a rendezvény. A tavalyitól eltérôen, az idei rendezvény elôzetes bejelentését követô 48 órán belül nem történt sem a rendezvénynek, sem a rendezvény valamely részletének a polgármester általi betiltása, amelyre bizonyos feltételek teljesítése esetén a törvény lehetôséget ad – például, hogy ugyanazon a napon, ugyanarra az idôpontra más rendezvény már be van jelentve – tehát nincs semmiféle törvényes akadálya, hogy ezt a rendezvényt megtartsuk – mondta az SZNT elnöke.

Kiegészítô információként mondta el, hogy arra a bírósági keresetre, amit a tavaly tettek le ebben az ügyben, mivel a polgármesteri hivatal az elôzetes bejelentésükre megkerülô, halogató választ adott, 2016. január 8-án meghozott ítéletében a Maros Megyei Törvényszék tiszta helyzetet teremtett. „A tényállás világosan jelzi, hogy a törvényeknek megfelelôen jártunk el. Fontos volt számunkra nemcsak a kedvezô ítélet, de maga a tényállás rögzítése is, hogy bármilyen utólagos vita adódik, hivatkozási alapunk legyen a 16/2016. számú ítélet, amely kötelezte a polgármesteri hivatalt és Marosvásárhely városát, hogy az elôzetes bejelentésnek megfelelôen vegye tudomásul, láttamozza a rendezvényt.”

Elmondta, hogy az ítéletet február 10-én közölték ki a felperessel, és ötnapos késéssel a polgármesteri hivatallal. A polgármesteri hivatal február 29-én, hétfôn fellebbezést tett le. „Gyakorlatilag, figyelembe véve azt, hogy ahhoz, hogy a tárgyalás idôpontját kitûzzék, elôzetesen ki kell közölni velünk az ô válaszukat, és nekünk 10 napunk van a válaszra, nyilvánvaló, nem kerül sor a polgármesteri hivatal fellebbezésére március 10-e elôtt.”

Véleménye szerint az utolsó percben letett fellebbezéssel a polgármesteri hivatal el akarta kerülni még a lehetôségét is annak, hogy egy második ítéletet is elveszítsenek. Választási évben ezt mindenképpen el akarták kerülni. „Március 10. után okafogyottá válik a további tárgyalás. Március 10-e után nem lehet arról tárgyalni, hogy mi legyen és hogyan legyen egy olyan napon valami, ami már eltelt” – vonta le a következtetést Izsák Balázs.

Kincses Elôd ügyvéddel egyelôre abban állapodtak meg, hogy az elôzetes bejelentésnek megfelelôen a rendezvényt megtartják. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a jogállam intézményei jól mûködjenek, és az alkotmányos jogok Marosvásárhely polgárainak is biztosítva legyenek. Pontosan ezért, kérni fogjuk a törvényszék elnökétôl, hogy tisztázza, hogyan történhetett meg, hogy két marosvásárhelyi intézmény ötnapos eltéréssel kapja meg ugyanazt az ítéletet.”

Hangsúlyozta: a gyülekezési törvény alapján jártak el, annak alapján fognak eljárni ezután is, ilyen szempontból irreleváns, hogy van-e jogerôs ítélet vagy nincs március 10. elôtt, hiszen egy alkotmányos jog, a gyülekezési jog gyakorlásához a 60/1991-es törvény felté- teleinek kell teljesülniük, és abban nem szerepel az, hogy szükség lenne jogerôs ítéletre.

Mózes Edith
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére