Navigáció: Kezdőlap / Sport / Végérvényesen szertefoszlott feljutási esélyek, remények

Végérvényesen szertefoszlott feljutási esélyek, remények

Elszenvedte elsô vereségét hazai környezetben a 2015-2016-os pontvadászat során a Szászrégeni Lendület. Mindez egyben azt is jelenti, hogy csupán négy fordulóval a bajnokság vége elôtt a hegedûk városában tudomásul kellett venni: huszonnyolc év elteltével sem lesz 2. ligás együttese a településnek. Pedig a szászrégeni gárda 21 fordulón át derekasan küzdött, és a lehetôségeihez mérten mindent megtett ennek érdekében.

A 22. játéknapon a középmezônyben tanyázó Csíkszeredai FK látogatott Szászrégenbe. Az idônként zuhogó esôben lejátszott találkozóra mintegy 250-en voltak kíváncsiak. Meglepetésre mindjárt a 4. percben vezetéshez jutottak a vendégek: ekkor egy jobboldali beadást követôen a bal felsô kapufáról a tapasztalt, 1. ligában és külföldön is megfordult, közismert Ilyés Róberthez került a labda, aki a kapu torkából könnyedén Iakob hálójába továbbított: 0-1. A csúszós talajú pálya dacára, az összecsapás elfogadható színvonalra nôtte ki magát, a találkozó elsô félórájában kiegyensúlyozott volt a játék. A támadások elismerésre méltó iramban folytak. A vendégek lendületesen, ambíciósan és bátran futballoztak. Támadásaik során néhány alkalommal sikerült is veszélyes helyzetet kialakítani Iakob kapujának elôterében, ám a hazai védôk jól állták a sarat. A váratlan gól után, a házigazdák viszonylag rövid idôn belül magukhoz tértek, a 15. percben Covaciu mesterien továbbított Trutához, aki egyedül találta magát Husar kapuvédôvel, azonban néhány méteres lövését a régeniek két évvel ezelôtti hálóôre lábbal remekül hárította. Hat perc elteltével megszületett a szász-régeniek egyenlítô gólja: ezúttal is Truta, valamint Husar fôszereplésével. A hazaiak csapatkapitánya ismételten egyedül nézhetett farkasszemet a csíkszeredaiak kapusával, Truta könnyedén elhúzta a labdát Husar mellett, és közelrôl, zavartalanul az üres kapuba gurított: 1-1. Idôközben az Avântul átvette a küzdelem irányítását, s a 34. percben nagyon közel állt a vezetés megszerzéséhez. Ekkor Saim remek ütemben ugratta ki Gligát, a fiatal középpályás néhány méteres lövését Husar kapuvedô lábbal, kitûnô reflexszel védte.

A 46. percben Károly Bálint próbálkozott lövéssel, ám kísérlete erôtlenre sikeredett. Az 56. percben egy Sîplacan által, a bal szélrôl elvégzett szabadrúgást Merdariu ígéretes szögbôl kevéssel fölé fejelte. Az Avântul tovább támadott, s a 63. percben Luca P. nagyon közel állt egy szépségdíjas gólhoz, ám 20 méteres, jól eltalált rúgását Husar a bal összekötô kapufa alól szögletre tolta! Bravúros, kivételes védésnek lehettünk szemtanúi! Az ilyen jellegû közbelépésekre szokás mondani, hogy „a csodával határos…” Négy perccel késôbb újabb régeni gólhelyzetet jegyezhettünk: Murar Adrian egyéni akcióját egy 10 méteres erôs lövéssel fejezte be, ám a vendégkapus ismét lábbal hárított. A csíkiak kapuvédôjének lábmunkája ezen a találkozón egészen hihetetlen, rendkívüli volt! A 78. percben a vendégek emberhátrányba kerültek, amikor Kovács 18 méterre a hazaiak kapujától durván felvágta Murart, és ezzel begyûjtötte a második sárga lapos figyelmeztetését, így idô elôtt mehetett zuhanyozni. A szabálytalanságot követôen, a megítélt szabadrúgást szintén Murar végezte el, ám lövése csupán az oldalhálót érintette. Noha többet támadott, az emberelôny ellenére a szász- régeniek képtelenek voltak komoly veszélybe sodorni Husar kapujának elôterét. A csíkszeredaiak noha olykor erôteljesen támadtak, akcióik csupán egy-két alkalommal keltettek pánikot az Avântul kapuja elôtt. A mérkôzés 88. percében jött a „villámcsapás”, a vendégek belôtték a három bajnoki pontot erô találatot: ekkor egy elôreívelést követôen Iakob kapus magabiztosan rávetôdött a játékszerre, amely azonban kicsúszott a karjai közül, a szemfüles, egykori Avântul-labdarúgó, Bajkó Barna rácsapott a labdára, s közvetlen közelrôl az üres kapuba továbbított: 1-2. A fiatal Iakob hajmeresztô bakit követett el, óriási, gyerekes tévedésére még a csúszós, vizes gyep sem szolgálhat mentségül.

A játék összképe alapján, valamint a gólhelyzetek szempontjából a házigazdák simán gyôzhettek volna, ám a Luceafarul elleni találkozóhoz hasonlóan Stoica Vili tanítványai ezúttal is óriási gólhelyzeteket könnyelmûsködtek el, amelyhez egy óriási, sorsdöntô, egyéni tévedés is párosult. Mindez természetesen korántsem csökkenti a vendégek vitathatatlan érdemeit. Az FK két egyedülálló ténynek is örülhet: a régeniek tôlük szenvedték el elsô hazai pályás vereséget, valamint kétszer is betaláltak a vendéglátójuk hálójába, ami eddig egyetlen, Szászrégenben vendégszereplô együttesnek sem sikerült.

A látottak alapján bátran kijelenthetô, hogy a székelyföldiek sikere Husar szenzációs védéseinek, valamint Bajkó szemfülességének köszönhetô. Egykor mindketten az Avântul színeiben rúgták a pöttyöst…

Jegyzôkönyv

Labdarúgó 3. liga, V. csoport, 22. forduló: Szászrégeni Avântul – FK Csíkszereda 1-2 (1- 1)

Szászrégen, Avântul-pálya, kb. 250 nézô. Vezette: Gheorghe Olaru – Marian Costache, Elena Mazilu (mindhárman Râmnicu Vâlcea).

Gólszerzôk: Truta (21.), illetve Ilyés (4.), Bajkó (88.).

Szászrégeni Avântul: Iakob – Inta (59. Luca Ad.), Dumbravean, Merdariu, Sîplacan, Gliga, Luca P. Saim (81. Colta), Truta, Covaciu (59. Murar), Dézsi (81.Gábor R.).

FK Csíkszereda: Husar – Majzik (84. Pataki), Gâlea , Székely, Kovács, Csûrös, Sárközi, Károly, Czimbalmos, Ilyés R., Bajkó B.

Szabó Antal-Lóránd

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére