Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Bővült hatáskörrel lépnek be a csendőrök a fatolvajok elleni harcba

Bővült hatáskörrel lépnek be a csendőrök a fatolvajok elleni harcba

Megállíthatják a járműveket, ellenőrizhetik a szállítmányt, és meg is bírságolhatják október 20-ától a csendőrök a fakitermelőket és -tolvajokat – tájékoztat a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség.

A közlemény szerint egy sürgősségi kormányrendelet nyomán a csendőrök az erdei utakon állíthatják meg és ellenőrizhetik a faanyagot szállító járműveket, 1000 és 12 000 lej közötti bírsággal sújtva mindazokat, akik törvénytelenül vágnak ki vagy távolítanak el gyökerestől fát.

Ekkora bírság jár azoknak is, akik kivágott fát, facsemetét vagy karácsonyfának valót lopnak, amennyiben a kár értéke nem haladja meg az adott fafajta „lábon álló” köbméterenkénti átlagértékének ötszörösét.

Öt- és tízezer lej közötti bírsággal, illetve a faanyag elkobzásával sújthatók azok, akik eredetet és törvényes kitermelést igazoló dokumentum nélkül szállítják, átveszik, tárolják vagy feldolgozzák a faanyagot – beleértve a karácsonyfának szánt fenyőt is. Borsos árat – 3000–6000 lejt – fizet az is, aki lejárt érvényességű kísérőlevéllel szállít fát.

Székelyhon

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére