Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Nem követtek el törvénytelenséget a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozásakor

Nem követtek el törvénytelenséget a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozásakor

Király András, a román oktatásügyi minisztérium államtitkára nem látja törvénytelennek a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium létrehozását.
Az ügyészség éppen az oktatásügyi tárca jóváhagyását hiányolta a létrehozás folyamatából.

Király András – aki az intézmény létrehozásakor is oktatásügyi államtitkár volt – a Krónikának elmondta, hogy Marius Pascan korábbi prefektus feljelentése nyomán augusztus végén, szeptember elején a minisztérium ellenőrző testülete már vizsgálta a középiskola létrehozásának körülményeit, és nem találta törvényelleneseknek az alapító dokumentumokat. Az államtitkár nem tartotta kizártnak, hogy a folyamatba becsúsztak bizonyos formai hibák, de úgy vélte, ezek nem változtatnak azon a tényen, hogy az iskola létrehozása törvényes volt.

“Az iskolák létrehozásáról nem a tanügyi tárca dönt, hanem az önkormányzat és a tanfelügyelőség. A Római Katolikus Teológiai Gimnázium esetében mindkét intézmény pozitívan bírálta el a kérést” – hangsúlyozta az államtitkár.

A DNA a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium törvénytelennek vélt 2014-es létrehozása miatt csütörtökön eljárást indított Tamási Zsolt-József iskolaigazgató és Stefan Somesan főtanfelügyelő ellen. Az ügyészség szerint a két gyanúsított annak ellenére járult hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában a tanintézet nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

A DNA pénteki közleménye szerint Stefan Somesant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt-József igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítják. A hatvan napra hatósági felügyelet alá vont Tamási Zsolt-József a kényszerintézkedés idején nem gyakorolhatja igazgatói teendőit, nem léphet be az iskolába, és nem veheti fel a kapcsolatot az ügyben érintett személyekkel. A DNA kérésére a Maros megyei törvényszék Stefan Somesant 30 napra házi őrizetbe helyezte.

Az ügyészségi intézkedés szolidaritásnyilvánítási hullámot indított el az erdélyi magyarság körében.

mti

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére