Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Miért nem kapott UNESCO-védettséget a csíksomlyói búcsú?

Miért nem kapott UNESCO-védettséget a csíksomlyói búcsú?

A román kulturális minisztérium államtitkárán múlt, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező testülete nem vette fel csütörtökön a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút – állapította meg a Maszol az ülés hangfelvételének a visszahallgatása alapján.
A csíksomlyói búcsú felterjesztésének vitájakor az értékelő testület hiányolt bizonyos információkat a dossziéból, és kiegészítéseket kért. Olyan adatokról volt azonban szó, amelyek hiányát a román minisztérium képviselője az ülésen azonnal tisztázhatta volna. Amikor a hiányolt adatokról kérdezték a román állam képviselőjét, Alexandru Oprean államtitkár kitérő választ adott, és azt mondta: azt szeretné, ha most nem tárgyalnák a csíksomlyói búcsú felvételét a listára, majd később kiegészítik a dossziét.

A közgyűlésen napirendre került felterjesztések körülbelül felében voltak a Csíksomlyó dossziéjához hasonló gondok, az ezeket benyújtó államok képviselői azonban a helyszínen pótolták a kért információkat, és a felterjesztéseiket jóvá is hagyták. Így történt ez a Románia és Moldova által közösen felterjesztett népi szőnyegszövés védettsége ügyében is.

„A hangfelvételekből kiderül az is, hogy a magyar államnak az ülésen jelen lévő képviselője a román államtitkár helyett próbálta meg tisztázni, hogy a csíksomlyói búcsú felterjesztése az összes kritériumnak megfelel. Ekkor azonban több tagállam képviselője úgy reagált: ha Románia maga sem akarja a csíksomlyói búcsú felvételét a listára, akkor ne is vegyék fel. Az értékelő testület végül a búcsú felterjesztését elutasította, és Alexandru Oprean államtitkár meg is köszönte ezt a döntést” – írja a tanácskozás hangfelvétele alapján a Maszol.ro.

Az UNESCO-bizottság következő ülésén ismét tárgyalnak Csíksomlyóról

A minisztérium pénteki közleményében arról számolt be, hogy az UNESCO bizottsága Románia és a Moldovai Köztársaság közös javaslatára a népi szőnyegszövés felkerült a szellemi kulturális örökségi listára. „Emellett Románia a csíksomlyói zarándoklat felvételét is javasolta. Az ezzel kapcsolatos dosszié kiegészítésre szorul, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának következő ülésén ismét tárgyalni fognak az előterjesztésről” – olvasható a szaktárca honlapján megjelent közleményben.

[Forrás: MTI, Maszol, Agerpres]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére