Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Mesemondók Marosvécsen

Mesemondók Marosvécsen

A marosvécsi Kemény János Általános Iskola módszertani közössége szervezte meg idén, 2017. február 4-én a mesemondó verseny körzeti szakaszát a második osztályos tanulók számára. Béres Imola igazgatónő köszöntve az egybegyűlteket elmondta, örömére szolgál, hogy immár 6. alkalommal lehetnek házigazdái a mesemondó verseny Régen környéki szakaszának. Hangsúlyozta a mese, a mesélés fontosságát: „A mese az, ami bennünk él. Mindenkiben él egy mese. A mesét – ha írod, ha olvasod, ha hallgatod – Te éled át. Mert Te magad is mesévé válsz arra az időre. Akinek a lelkéből a mese tud valóságot formálni, sokkal színesebb életet tud élni, mint azok, akik már nem tudnak a képzelet szárnyán repülni”. Majd sok sikert kívánva kiegészítette: „Legyen áldás a meséden, és legyen a meséd áldás mindenki számára!”.

Mera Ilona tanítónő kiemelte, hogy a mesemondás elsődleges célja a szórakoztatás, hiszen a népmese előadását a mesemondóval együtt a mesehallgatók is aktívan átélik és élvezik. Továbbá elmondta, meg van győződve, hogy aki eljött, mind nagyon szépen tud mesélni, és a felnőtteket is a mesevilágba varázsolja. Ehhez kívánt a tanulóknak sikeres mesemondást.

A versenyre kilenc iskolából érkeztek az ügyes mesemondók: a Petru Maior Technológiai Líceumból, a magyarói Palkó Attila Általános Iskolából, az Üvegcsűri Általános Iskolából, a Beresztelki Általános Iskolából, a Bátosi Általános Iskolából, az Alexandru Ceuşianu Általános Iskolából, a Tancsi Általános Iskolából, a Fickói Általános Iskolából, a marosvécsi Kemény János Általános Iskolából.

A verseny a Ludas Matyi történetének keretébe ágyazva zajlott, amelybe bevonták a kicsi mesemondókat is, akik különböző feladatokat végeztek el, hogy segítsék Ludas Matyit a háromszori adósság törlesztésében. Győri Attila tanító Ludas Matyi szerepében, Zsigmond Tünde tanítónő Döbrögiként teremtett vidám hangulatot, megnevettetve a jelenlévőket. Vita Piroska és Mera Ilona tanítónők a gyerekeknek segítettek megoldani azokat a feladatokat, amelyekkel Ludas Matyi visszaadta Döbröginek a tartozását: a három verést. Az izgalmas, feledhetetlen pillanatokat Nagy Enikő aligazgatónő örökítette meg. Közben a szeretetvendégség sem maradt el, így részesülhettünk a finom kalácsból, ízletes csöregéből.

Az öt tagból álló zsűri a tanulók teljesítményét megadott szempontok alapján pontszámokkal értékelte, majd a pedagógusok, szülők valamint versenyzők előtt is kifejtette véleményét. Mátyás Erzsébet tanítónő továbbra is biztatva a gyerekeket, megdicsérte őket, kiemelte a szép és felemelő pillanatokat, amelyekben mindenkinek része volt. Elmondta, hogy a versenyről mindenki győztesként térhet haza, hiszen egymástól tanultak és lelkiekben gazdagodtak. Zsigmond-Székely Edith magyartanár az eredményhirdetés előtt megerősíti, hogy a mese, a mesemondás ideje soha nem jár le – szerencsére. Mesére mindig szükség volt, van és lesz, hiszen mindenki vágyik a varázslatra, a borzongásra, a csodák átélésének élményére. Rendkívül fontos a gyermek fejlődésében a mese, így gazdagodik fantáziája, bővül szókincse; ugyanakkor a mese szereplőivel azonosulva átélhet különböző helyzeteket, átlát emberi kapcsolatokat, együtt érez a hősökkel, felismeri a rosszakarókat. A mesék tehát nemcsak szórakoztatnak, hanem nevelnek is: az életről tanítanak, érzelmi kapaszkodókat nyújtanak, és segítik a személyiség fejlődését. Ezért kéri a tanulókat, olvassanak minél több mesét, hogy sikeres, magabiztos felnőttekké váljanak.

Zsigmond-Székely Edith, a zsűri elnökeként közli a nyertes tanulók nevét, és zsűritársai – Mátyás Erzsébet, Vajda Ella, Farkas Elza, Nagy-Lőrincz Anna – nevében is gratulál az elért sikerért. A mesemondó versenyen részt vett 22 tanuló közül az első három díjazott képviseli Régen körzetét Marosvásárhelyen a megyei szakaszon. Az I. díjat Szász Kriszta-Melissa kapta, aki a Fickói Általános Iskolából érkezett, és Toth-Pál Melinda készítette fel. A II. díj Dobai Szende tanulóé (Dénes Réka tanítónő tanítványa) az Alexandru Ceuşianu Általános Iskolából. A III. díjazott Faur Erika, a Petru Maior Technológiai Líceum tanulója, Kiss Dána tanítónő diákja.

Dicséretben részeszült négy tanuló: Iván Evelin Angyalka, a Petru Maior Technológiai Líceum tanulója; Tanko Monika Martha, a Bátosi Általános Iskola diákja, akit Urban Ágota-Zita tanítónő készített fel; Mester Zsolt az Alexandru Ceuşianu Általános Iskolából; Szász Eliz-Viktória, a Fickói Általános Iskola tanulója.

A mesemondó verseny támogatói: a Marosvécsi Polgármesteri Hivatal, a Katona Kft., a TimKo kenyérüzlet és a szülők. Köszönjük szépen a támogatást.

Zsigmond-Székely Edith magyartanár, Mera Ilona tanítónő
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére