Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Fancsali Ernő az EP Petíciós Bizottságában számolt be a romániai nyelvhasználati ügyekről

Fancsali Ernő az EP Petíciós Bizottságában számolt be a romániai nyelvhasználati ügyekről

Közmeghallgatást tartott az Európai Parlament Petíciós Bizottsága (PETI) Brüsszelben Harc az Európai Unió polgárainak az uniós tagországokban történő diszkriminációja ellen és a kisebbségek védelme címmel. A tanácskozáson részt vett Fancsali Ernő, az Erdélyi Magyar Néppárt kolozsvári elnöke is, aki a tavaly a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák és a romániai magyar nyelvhasználat ügyében beadott petíciója okán kapott meghívást az eseményre – számolt be az EMNP sajtóközleményben.

Fancsali felszólalásában elmondta, hogy bár van rá törvényi keret, számos magyarok által is lakott erdélyi településen nem lehet élni a nyelvi jogokkal. „Elfogadhatatlan, hogy a meglévő jogokért is évekig harcolni kell” – jelentette ki Fancsali. A kolozsvári tábla-ügy kapcsán elmondta: bár a polgármester ígéretet tett a többnyelvű táblák kitételére, érdemes megvárni az ügy végét, ugyanakkor az elöljárón számon kell kérni az önkormányzaton belüli anyanyelvhasználati lehetőség hiányát is.

A tanácskozáson kiderült: a petíció nyitva marad, így a Petíciós Bizottság tovább vizsgálja az ügyet és megteszi a megoldáshoz szükséges megfelelő lépéseket. Az utóbbi években megnövekedett a kisebbségi ügyekben beadott petíciók száma, ezért láthatóan nagyobb figyelmet szentelnek a kérdésnek. A döntéshozók keresik a lehetőségét a probléma EU-s hatáskörbe helyezésére. A közmeghallgatás résztvevői a FUEN által kezdeményezett Minority SafePack állampolgári kezdeményezésben nagy lehetőséget látnak a kisebbségek EU-n belüli helyzetének rendezésére.

[Sajtóközlemény]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére