Navigáció: Kezdőlap / Erdélyi hírek / Gyergyószentmiklóson találkoznak és versenyeznek az erdélyi íjászok

Gyergyószentmiklóson találkoznak és versenyeznek az erdélyi íjászok

Világrekorder íjász lesz a vendége Gyergyószentmiklósnak a hétvégén. Mónus József az első alkalommal megrendezendő Erdélyi íjásztalálkozó és versenyre érkezik, illetve bemutatót is tart. Mónus József a világ legjobbja a hagyományőrző íjászat területén.
Két részből áll a bemutató: előbb vasárnap délután 13 órakor a lovaspályán élőben láthatják az érdeklődők, hogy mit is tud a távlövész. Hogy mire számíthatnak arra utal néhány eredménye: Budapesten 2010-ben rendeztek Nyílegyenes Távlövő-bajnokságot, amelyen Mónus József megdöntötte az akkor 784 éve felállított rekordot. A Mónus József–Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert rekordot, amely 502,5 méter volt. 2012. augusztus 24-én a belső-mongóliai Ergun városában rendezett íjászversenyen saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méteres távolságra lőtt el, amivel felállította a távlövés új világrekordját. Szintén ő tartja a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját is: a 2012-es Kurultájon 453 méteres távolságból leadott hat lövéséből egy nyílvesszővel eltalálta a 140×140 centiméteres méretű céltáblát.

2013. június 22-én a Törökországban megrendezett 2. Nemzetközi Tradicionális Íjászati Fesztiválon megtartott török nyílt íjászbajnokságon az 50 fontnyira korlátozott húzóerejű távlövési versenyszámban és a Korlátlan erősségű íjak versenyében nyert. 2014 szeptemberében az egyesült államokbeli Wendoverben, három nap alatt hat világcsúcsot állított fel távlövő íjászatban és korlátlan kategóriában.

Mónus József a lovaspályán látható bemutató után a Csíky-kertbe várja az íjásztalálkozó résztvevőit és más kíváncsiakat, ahol vetítés és élménybeszámoló következik. Mivel itt a termek befogadóképessége véges, a beszámolóra előzetes bejelentkezés, helyfoglalás szükséges. Ez Elekes Oszkár szervezőnél tehető meg, a 0745-509363-as telefonszámon.

Kétnapos ügyességi íjászverseny

A gyergyószentmiklósi hagyományőrző íjászok szervezésében a Csíky-kertben szombaton és vasárnap zajlik az Erdélyi Íjászverseny. 15 próba után hirdetnek győztest. Álló, mozgó, vagy bokorban félig rejtett célpontokat kell eltalálni, tükörből, hátrafelé íjazva, de bekötött szemmel, egy társ utasítását követve is ki kell lőni a nyílvesszőt. Erdély több településéről várnak versenyzőket. Az első fordulót szombaton 18 órától, a másodikat vasárnap reggel 9-től rendezik a Csíky-kertben. Az esemény nyílt, minden érdeklődőt szívesen látnak.

ittHON.ma, szekelyhon.ro

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére