Románia ismét elszabotálta a csíksomlyói búcsú felvételét az UNESCO világörökségi listájára

Csíksomlyói búcsú helyett Mărțișor – nem meglepő módon Románia „elmulasztotta” képviselni a csíksomlyói búcsú felvételét az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) a szellemi világörökségi listájára.
Az UNESCO szellemi világörökség bizottsága december 4. és 9. között ülésezett Dél-Koreában, ám nem szerepelt az ülés napirendjén a csíksomlyói búcsú felvételi javaslata. A szellemi világörökség bizottsága még tavaly decemberben Etiópiában tartott ülésén a Romániát képviselő államtitkár nem kívánta helyben pótolni a dossziéból hiányzó iratot, ezért a bizottság elhalasztotta a döntést. A román kulturális tárca egy évvel ezelőtti közleményében tudatta: a csíksomlyói dosszié „kiegészítésre szorul, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának következő ülésén ismét tárgyalni fognak az előterjesztésről”.

Novák Csaba RMDSZ-es szenátor, a román parlament UNESCO-bizottságának tagja a Krónikának elmondta: a bizottság írásban kért hétfőn magyarázatot a romániai Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériumától arra, hogy miért nem szerepelt a tárca idei felterjesztésében a búcsú. A szenátor úgy vélte: a tavalyi sikertelen kísérlet után Romániának újra kellett volna indítania a jelölési procedúrát.

[Forrás: Krónika, MTI]

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Vegyük a helyi terméket!

Vásár van, kistermelő kevésbé Tavasszal megjelennek az őstermelők által az üvegházban vagy fóliasátorban termesztett friss …