Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Nyílt levél Dorin Floreának, Marosvásárhely polgármesterének

Nyílt levél Dorin Floreának, Marosvásárhely polgármesterének

Tisztelt Polgármester Úr!

Marosvásárhely önkormányzata – sajnálattal kell megállapítanom – híressé vált a kisebbségi jogok korlátozásával, számos olyan nemzetközi egyezmény megsértésével, amelyekre Románia kötelezettséget vállalt. Az Ön nevéhez kötődik az utcanévtáblák kétnyelvűségének sajátos, egészen eredeti és jogsértő értelmezése, amely ellentétes a korábbi marosvásárhelyi szokással, de a kétnyelvű feliratozás európai gyakorlatával is.

Ilyen előzmények után olvastuk december 31-én az Ön által vezetett hivatal magyar nyelvű meghívóját az interneten. Bennünk nem keltett derültséget a paródiára emlékeztető megfogalmazás. Természetes az elvárásunk, hogy a közpénzből működtetett önkormányzati hatóság méltósággal, a hivatal rangjához illő módon szólítsa meg Marosvásárhely magyar lakosságát. Ezt nem tekintjük nagylelkű gesztusnak, hanem olyan kötelességnek, amely az adófizető polgárokkal szemben törvényesen elvárható egy választottak által vezetett intézménytől.

Sajnálattal állapítom meg, hogy ellentétben az Ön által jelszóként hangoztatott etnikumközi megértéssel, ez, az intézmény méltóságát is sértő vétségért, éppen Ön a felelős.

Levelemnek nem az a célja, hogy akár bocsánatkérésre, vagy valami utólagos jóvátételre szólítsa fel Önt, hanem az a természetes igény, hogy változtasson viszonyulásán Marosvásárhely hatvanezer állampolgárának anyanyelve, a magyar nyelv jogállása iránt.

Ebben a reményben kívánok Önnek boldog új esztendőt és sikereket a demokrácia meghonosításában Marosvásárhelyen.

László György,
Az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnöke

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére