Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Tanácskozás a Mária útról Marosvásárhelyen

Tanácskozás a Mária útról Marosvásárhelyen

Január 19-én és 20-án az Erdélyi Mária Út Egyesület és az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi osztálya szervezésében, valamint az 1Úton kezdeményezők több megyét átfogó tanácskozást szerveznek az EKE Dózsa György utca 9. szám alatti székhelyén. Céljuk többek között a tematikus turistaösvény biztonságossá tétele.

A rendezvényen, amelyen a Mária út Szatmár, Kolozs, Maros és Hargita megyei felelősei is részt vesznek, Molnár Sándor Fogarasi-havasok című turistakalauzát is bemutatják. Délelőtt a zártkörű kerekasztal-beszélgetésen többek között Merva László, Merva Eszter, Bartók Márta a csíksomlyói pünkösdi zarándoklaton felmerült gondokról, nehézségekről beszélnek, illetve felvázolják azt is, hogy a visszajelzések alapján miként lehetne javítani a túra feltételeit szálláshelyek beazonosításával, az útvonal alaposabb követésével. Szó lesz még a 2018-as szakrális maraton újdonságairól is, továbbá arról, hogy mit nyújthatnak a csapatokat kísérő csoportok az 1Úton nemzetközi zarándoknapon túrázóknak. Az 1Úton nevet viselő kezdeményezés több száz települést érint Ausztriában, Erdélyben, a Felvidéken, Szlovéniában és Magyarországon egyaránt. Az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária-úton. Az 1Úton zarándoknaphoz kapcsolódhatnak civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák, közösségek is. Az EKE marosvásárhelyi osztályának tagjai nemcsak a zarándokok kíséretét vállalják fel, hanem rendszeresen karbantartják az útvonalat.

A Mária-út Maros megyei szakaszának karbantartása csupán egy azon feladatok közül, amelyeket az idén is felvállalt az Erdélyi Kárpát-Egyesület marosvásárhelyi osztálya, amelynek tevékenysége – Unger Zsombor elnök szerint – érezhetően felpezsdült, ugyanis 2016. december 31-én a polgármesteri hivataltól új székházat kaptak, amelyet 2017 januárjában pontra tettek. Támogatóknak köszönhetően sikerült bebútorozni és egy nagy síkképernyős televíziót is felszerelni, ezen követhetők a rendszeres szerdai találkozókon alkalomadtán vetített élménybeszámolók. A saját székház nemcsak jobban összekovácsolta a csapatot, hanem azóta fonót és fotókört is indítottak a tagok.

– 2017 sikeres túraév volt, igaz, néha az időjárás áthúzta a terveinket, így néhány túra elmaradt, de ez nem befolyásolta a rendezvényeken való részvételt. Nagy előrelépés számunkra, hogy az istenszékei felügyelet nemcsak a megyében, hanem már Erdély-szerte ismert és elismert, állandósult tevékenység lett. Május elejétől október végéig minden héten az EKE-tagok a megyei hegyimentő szolgálat munkatársaival együtt helyszíni felügyeletet tartanak. Útbaigazítják, „nevelik” a turistákat, karbantartják az információs táblákat. A jelenlétnek tulajdoníthatóan egyre kevesebb szemetet kell összeszedni a termé-

szetvédelmi területről – mondta az elnök, aki azt is elárulta, hogy szintén a támogatóknak köszönhetően két rejtett kamrát szereltek fel, amin keresztül követhetik a túrázókat. Ezeknek a helyét időnként cserélik, így más-más övezetet tarthatnak szem előtt.

Egyre népszerűbbek a Szilágyi Eszter által szervezett honismereti túrák, autóbuszos kirándulások, amelyek során különböző, néprajzilag is behatárolható magyar régiókat keresnek fel nemcsak Erdélyben, hanem eljutottak a Vajdaságba, Kárpátaljára, Felvidékre is. Kiépültek a kapcsolatok, a külhoniak nagyon nagy szeretettel fogadják az EKE-csoportokat, helyszíni idegenvezetést biztosítanak és több olyan információt is megosztanak, amelyeket nem lehet megtalálni az interneten. Talán ennek is köszönhetően a 2018-ra meghirdetett túrákra már lezárták a jelentkezést, de vannak, amelyeket megismételnek.

Továbbra is kiváló rendezvénynek bizonyul a kétévente megrendezett EKEArt fotókiállítás, amelyre egyre jobb fotóanyag érkezik be. A tavalyi novemberben, a marosvásárhelyi Bernády Házban volt, a tárlat anyagát eljuttatják más tagszervezetekhez is.

Szintén bejáratott rendezvény a Teleki Samu emlék-és teljesítménytúra, amelyre az idén is szeptemberben várják majd a benevezőket. 2017-ben a kerékpárosok is részt vehettek, a családosoknak könnyebb, vezetett túrát ajánlottak. Az idén a terepfutóknak is kijelölnek útvonalat.

– Tavaly a tagság úgy döntött, hogy 2019-ben az EKE marosvásárhelyi osztálya szervezi meg az országos vándortábort, ezért 2018 a felkészülés éve lesz – mondta Unger Zsombor. Nehéz feladat előtt állnak, hiszen 1000 – 1200 sátort, befogadó parkolóhelyet is magába foglaló, a táborozáshoz szükséges infrastruktúrával ellátott területet kell benépesíteni. Ez lenne a harmadik tábor, amelyet a marosvásárhelyi osztály megrendez, korábban Ratosnyán és Vármezőn volt hasonló rendezvény.

Ezért is az idén az EKE a tagok számára túravezető tanfolyamot indít, amelyre a helyiek mellett vendégelőadókat is meghívnak. Szó lesz az EKE történetéről, ezenkívül a túravezetés szabályairól tartanak előadásokat, de lesz még földrajz-, geológiai és elsősegélynyújtásbeli, valamint honismereti tájékoztató is.

A hétvégi túrajavaslat az www.ekemvh.ro honlapon követhető, aki pedig bekapcsolódna a természetjárók életébe, azt minden szerdán 19 órától a Dózsa György utca 9. szám alatti épület harmadik emeletén berendezett székhelyén várják az Erdélyi Kárpát-Egyesület tagjai.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére