Navigáció: Kezdőlap / Sport / Avântul: egy jó, egy közepes

Avântul: egy jó, egy közepes

Az elmúlt hét közepén játszották le azokat a mérkőzéseket, amelyekkel a 2017-2018-as idény tavaszi sorozata kellett volna hogy kezdődjön, viszont a kedvezőtlen időjárás miatt a Román Labdarúgó-szövetség kénytelen volt valamennyit elhalasztani. A hét végén pedig a „rendes” forduló következett – a 3. liga V. csoportjában érdekelt Szászrégeni Avântul mindkét alkalommal házi-gazdaként léphetett pályára.

Sikeresen ellenálltak a „zöld vírusoknak”

A hétközi fordulóban a hegedűk városában a Kolozsvári Sănătatea volt a vendég. Noha az első játékrészt a kiegyensúlyozottság jellemezte, az összecsapást néhány perc kivételével az Avântul irányította. A szászrégeniek határozottan és lendületesen kezdték a találkozót, s ennek eredményeként már a 10. percben veszélyeztették a vendégek kapuját, kilenc perccel később pedig a vezetést is megszerezték: egy jó ütemű összjáték után Murar a jobb szélről Stavilához továbbított, aki néhány méterről a tapasztalt Lăzăreanu alatt a hálóba küldte a pöttyöst: 1-0. Közben a kolozsvári gárda sem tétlenkedett: a 24. percben Ciupe bal oldali szabadrúgása veszélyesen kanyarodott kapura, aztán a 28.-ban Ciupe, Ceaca, valamint Pintea valóságos sortűz alá vették a pályaválasztók kapuját, ám a hazai védelem hősiesen állta a sarat. A 30. percben a házi-gazda legénység ismételten közel került a gólszerzéshez: Feketics jobb oldali szögletét Zbârcea a büntetőterület középéről melléfejelte. Az ellenfél válasza nem késlekedett, Lupu bal oldali szögletrúgását a tapasztalt, több 1. ligás klubnál is megfordult labdarúgó, D. Matei kissé zárt szögből föléfejelte (40.).

A második félidő jó iramú Avântul-teljesítményt hozott. Az 51. percben Stavilă kihagyhatatlannak tűnő helyzetből hibázott, a 66-ban a csapat játékát ezúttal is kiválóan irányító Murar (mennyit is érne a régeniek teljesítménye a labdarúgó zömében remek szereplése nélkül?) mesterien indította Palcăut, aki fölé- lőtt. A 74. percben Feketics lövését a vendégek hálóőre a keresztléc alól bravúrosan tornázta ki szögletre. A 76. percben Truţa határozott és lendületes egyéni akciója 20 méteres lövéssel zárult, amely kevéssel célt tévesztett, majd a 78.-ban a kolozsváriak elpuskázták legnagyobb gólszerzési lehetőségüket: ekkor egy hosszabb támadás után a labda Ceacához került, aki közvetlen közelről nem tudott túljárni Husar kapuvédő eszén. A 86. percben végérvényesen eldőlt a három bajnoki pont sorsa: Feketics jobb oldali szögletéből a labda Sbârceához került, aki pár méterről védhetetlenül fejelt a tehetetlen Lăzăreanu hálójába: 2-0. A régeniek a harmadik góljukat is megszerezhették volna, ám a találkozó 3. hosszabbításpercében Murar távoli, boltíves lövése kevéssel elkerülte a vendégek kapuját.

Az Avântul győzelme vitathatatlan és teljesen megérdemelt, a siker elsősorban Husar, Sbârcea, Feketics, valamint Murar kimagasló teljesítményének köszönhető.

Hajmeresztő kapusbaki miatt csak döntetlen

Az elmúlt hét végén a bajnokság a 20. fordulóval folytatódott, a szászrégeni együttes ekkor a Medgyesi Gaz Metan fiókcsapatát fogadta.

Az első játékrészben az Avântul kezdeményezett többet, ennélfogva a gólszerzési lehetőségek is a vendégek kapuja előterében adódtak. Florea kapus azonban mindannyiszor a helyzet magaslatán állt: a 6. percben Stavilă közeli fejesét hárította, a 21. percben Ad. Luca 12 méteres lövését védte, majd a 24.-ben kézilabdakapus módjára óriási bravúrral akadályozta meg Lucát és Bugnart a gólszerzésben. A bátran futballozó, megfontolt és tetszetős támadásokat vezető medgyesiek első alkalommal a 26. percben veszélyeztettek Alex. Buziuc révén, bal szélről érkező lövésénél Husar résen volt. Az első félidő hajrájában a szászrégeniek ismételten gólhelyzetbe kerültek: Murar a büntetőterület bal széléről, mintegy 23 méterről célozta meg a kaput, Florea kitűnő reflexszel a léc alól szögletre mentette a labdát.

Noha Dan Răzvan tanítványai a második félidőt is uralták, mindez a 63. percig nem nyilvánult meg említésre érdemleges gólszerzési lehetőségekben. Akkor azonban megpezsdült a mérkőzés, hiszen egy bal oldali beívelést követően Moldovan pár méterről a felső lécre „bólintott”. A házigazdák középpályása erőteljesen hadonászva gólt reklamált, ám a kolozsvári játékvezető sípja néma maradt – a szituáció teljesen egyértelmű volt: jóindulattal sem lehet érvényes találatról beszélni! Az Avântul nem adta fel, játékosai jobbnál jobb gólhelyzeteket dolgoztak ki. A 66. percben Murar bal oldali beadása kecsegtető lövőpozícióban találta Fülöp Andrást, a fiatal középpályás kísérlete szögletre pattant. Két perccel később Murar egyedül vezethette rá a pöttyöst a kapusra, Floreára, ám túlságosan késlekedett a lövéssel, így egy vendég védőnek a büntetőpont környékén végül sikerült utolérnie és hatástalanítania a kísérletét. A 74., majd a 82. percben Feketics próbálkozott akcióból és szabadrúgásból, az ellenfél hálóőre azonban ismét résen volt. A 87. percben viszont már ő sem tehetett semmit: An. Moldovan mintegy 12-13 méteres, jól eltalált, helyezett lövése a bal alsó kapufáról a hálóba vágódott: 1-0. Úgy tűnt, a szászrégeniek ezzel újabb győzelmet könyvelhetnek el hazai környezetben, a mérkőzés 2. hosszabbításpercében azonban a vendégek teljesen váratlanul kiegyenlítettek: a házigazdák középhátvéd párosa magabiztosan Husarnak engedett egy hosszan előreívelt labdát, amelyet a régeni kapuvédő irtózatosan gyengén küldött tovább, így a kaputól mintegy 20 méterre tartózkodó, inkább csak „sétálgató” Iorga lecsaphatott a játékszerre, s kihasználva a nem remélt ajándékot, mintegy 15 méterről az üres kapuba gurított: 1-1.

Minthogy ez lett a találkozó végeredménye is, Husar hajmeresztő bakija csapata győzelmébe került. Az általában egyébként megbízható kapuvédő nagy valószínűség szerint egy komoly vetélytárs hiányának tudatában ül lazán a babérjain! Ezen a mérkőzésen Florea valóságos őrzőangyal volt, Husarnak pedig az ördög szerepe jutott… A két kapus teljesítménye hűen tükrözi az összecsapás végeredményét.

Az Avantul mérkőzéseire online is lehet fogadni a bet365 fogadóirodánál.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó 3.liga, V. csoport, 16. (elhalasztott) forduló: Szászrégeni Avântul – Kolozsvári Sănătatea 2-0 (1-0)

Szászrégen, Avântul-pálya, változékony időjárás, mintegy 120 néző. Vezette: Székely Zoltán – középen, Răzvan Soporan (mindketten Nagybánya), Dănuţ Costea (Szatmárnémeti) – partjelzők. Ellenőr: Ioan Duma (Nagyszeben), Vasile Popa (Beszterce).

Gólszerzők: B. Stavilă (19)., T. Sbârcea (86).

Szászrégeni Avântul: Husar – Bugnar, Sbârcea, Sîplăcan, Truţa, Fülöp A. (46. Iliescu), Palcău, Moldovan (68. Ad. Luca), Feketics N. (90+2. Morar), Murar, Stavilă (90. R. Inţa).

Kolozsvári Sănătatea: Lăzăreanu – Bucur, D. Matei, Negru, Tîrlea, Lupu, Ciupe, Cozma (62. C. Tilincă), Buia (81. Varodi), Ceaca (80. Gáspár), Pintea.

Jegyzőkönyv

Labdarúgó 3. liga, V. csoport, 20. forduló: Szászrégeni Avântul – Medgyesi Gaz Metan II 1-1 (0-0)

Szászrégen, Avântul-pálya, napsütéses idő, mintegy 120 néző. Vezette: Mihai Spînu – középen, Anghel Todea, Elena Mazilu (mindhárman Kolozsvár) – partjelzők. Ellenőr: Toma Ivan (Beszterce), Grigore Şuhan (Suceava).

Gólszerzők: An. Moldovan (87)., illetve S.Iorga (90 + 2).

Szászrégeni Avântul: Husar – Inţa, Morar, Sbârcea, Truţa, Bugnar (46. Fülöp A.), Palcău, Ad. Luca, Feketics, Murar, Stavilă (60. An. Moldovan).

Medgyesi Gaz Metan II: Florea – Cioban, Băcilă (70. Mărginean), Pop, Jica, Szász, Bîrza, Manole, C. Buziuc (77. Iorga), Alex. Buziuc, V. Do Amaral.

Szabó Antal-Lóránd

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére