Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Yuncheng és Szászrégen testvértelepülések lesznek

Yuncheng és Szászrégen testvértelepülések lesznek

A kínai Shanxi tartomány küldöttségét fogadta a Maros Megyei Tanács
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Maria Precup, Szászrégen polgármestere június 18-án a megyeházán fogadta a kínai Shanxi (Sanhszi) tartomány küldöttségét. A kínai tartomány 2000 óta ápol testvérkapcsolati viszonyt Maros megyével. Sanhszi tartomány Kína északi részén fekszik, területe 156.600 négyzetkilométer, lakossága 37 milliót számlál.

Több mint két évtizedes kapcsolatot élénkítettek fel

A kínai küldöttséget Gao Weidong, Sanhszi tartomány népi kongresszusának alelnöke vezette. Tagjai között volt még Zhao Jianping, a népi kongresszus igazságügyi bizottságának vezetője, Li Yaming, a sérült személyek szövetségének elnöke, Wei Zaixue, Yuncheng város alpolgármestere, Li Shitao, a népi kongresszus állandó bizottságának tagja és Xu Liang, Sanhszi tartomány kormánya nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályának képviselője.

A marosvásárhelyi látogatás keretében Szászrégen polgármestere, Maria Precup és Yuncheng alpolgármestere, Wei Zaixue szándéklevelet írt alá, amely az első lépése annak, hogy a két város partnerségi egyezményt kössön.

A dokumentum értelmében mindkét fél arra fog törekedni, hogy előmozdítsa a két város gazdasági és kereskedelmi kapcsolatát, hogy ösztönözzék az ipar, a mezőgazdaság, a tudomány és a technológia, a kultúra, a turizmus és az oktatás terén a cserét és együttműködést.

– Sanhszi tartomány 1997-ben hasonló szándéklevelet írt alá Maros megyével, majd három évvel később, 2000-ben megkötöttük a testvérkapcsolatra vonatkozó protokollumot. A mostani látogatással ezt a hosszú évek óta tartó köteléket szeretnénk erősíteni. Úgy gondolom, hogy a jövőbeni együttműködés alapját képezheti a vegyipar, a megújuló energiák és a közigazgatási szolgáltatások területe – nyilatkozta a hivatalos találkozó után Gao Weidong, Sanhszi tartomány népi kongresszusának alelnöke.

– Örvendetes, hogy Szászrégen fejlődő városként partnerségre lép Yuncheng városával. Úgy vélem, hogy fontos a tapasztalat cseréje és a különböző projektek kapcsán az együttműködés a világ különböző részeiről származó partnerekkel, mert lehetőséget nyújt számunkra, hogy gazdagítsuk ismereteinket, jobban végezzük a munkánkat, és megmutassuk másoknak, hogy milyen értékeink és mekkora potenciál van Maros megyében – emelte ki Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

Az elnök a Népújságnak nyilatkozva elmondta: fontosnak tartja a kínai küldöttség, Sanhszi tartomány képviselőinek látogatását, hiszen a két testvérrégió között újra megélénkül a kapcsolat, amely több éven át szünetelt. Egy-egy levélváltáson kívül semmi sem történt.

– Fontos lenne, hogy a köteléket miknél szorosabbra fonjuk, s itt a gazdasági, turisztikai kapcsolatokra is gondolok. Nagyon fejlett az a tartomány, mint ahogy Maros megye is. Számunkra fontos, hogy Yuncheng városa Szászrégennel testvértelepülési kapcsolatba lép. Ez a számunkra hatalmas város, amelynek több mint ötmillió lakosa van, gazdaságilag nagyon fejlett, s így a gazdasági kontaktus is megvalósulhat a jövőben – fogalmazott az elnök.

Mindkét fél számára gyümölcsöző együttműködés lesz

A találkozón Maria Precup, Szászrégen polgármestere személyes élményeit osztotta meg a Kínában tett látogatásáról, elmondta, hogy milyen mély benyomást tett benne a történelmi, építészeti és művészeti örökség ápolása, a szervezettség, a dinamikus gazdaság, a fegyelmezettség. – Az állampolgárok jóléte minden polgármester prioritása. Adminisztratív feladataink, napi tevékenységünk, a projektjeink mellett felelősségünk olyan megoldásokat keresni, amelyek lehetővé teszik közösségünk számára a nyitottságot, a tapasztalatcserét és legfőképpen a gazdasági lehetőségek kihasználását. Köszönöm a kínai küldöttség és jövőbeli partnereink képviselőinek a kezdeményezést, és köszönetet mondok a román kormánynak és a Maros Megyei Tanácsnak, hogy támogatták ezt a találkozót. Biztos vagyok abban, hogy ez az együttműködés mindkét fél számára gyümölcsöző lesz – mondta Maria Precup.

Mezey Sarolta
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére