Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Közröhej: Funar tanknak nézte a Szent Koronát

Közröhej: Funar tanknak nézte a Szent Koronát

A hagyományokhoz híven a Debreceni Virágkarnevál kocsijai augusztus 21-én a partiumi Nagyváradon és most először Bihardiószegen is felvonultak. Gheorghe Funar szélsőséges politikusnak, Kolozsvár volt polgármesterének nem tetszett a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi.
A magyarellenes politikus, aki jelenleg a nulla százalékos támogatottsággal rendelkező Mi Romániánk Párt (Partidului România Noastră) nevű politikai tömörülés ideiglenes elnöke, azt írta közösségi oldalára, hogy a virágkocsi tulajdonképpen magyar harckocsi, amelyen a Szent Korona a lövegtorony, a jogar pedig az ágyúcső szerepét tölti be. Ezért aztán terjedelmes Facebook-bejegyzésben kárhoztatta az esemény szervezőit és jóváhagyóit.

Ebben arról értekezett, hogy a virágkocsik az 1940. augusztus 30-án aláírt, Észak-Erdély Magyarországhoz való visszacsatolását kimondó második bécsi döntés nyomán elkövetett atrocitásokra emlékeztették a románokat.

Szerinte ezzel megalázták a magyar „megszállás” alól 74 éve „felszabadult” románokat, és külön kárhoztatja a nagyváradi önkormányzatot, amely szerinte százezer euróval támogatta a „románellenes” rendezvényt, amelyen a „harckocsit” a város és a megye vezetői és az összes erdélyi megye RMDSZ-es illetékesei megtapsolták.

Az 1941-es magyar népszámlálás adatai alapján egyébként Nagyváradon alig 5 100 román élt, szemben 90 700 magyarral, tehát nem világos, hogy ennek alapján milyen „felszabadulásról” beszél a szélsőséges politikus.

Funar továbbá ostorozta a román határőröket is, akik átengedték a határon a „tankot”, amely aztán az Erdély visszafoglalására buzdító budapesti jelzést váró magyarok tapsvihara közepette vonult végig a belvároson, fogalmazott Funar.

[Forrás: Főtér, Origo]

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére