Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Id. Jorga Ferenc emlékére

Id. Jorga Ferenc emlékére

Szeptember 24-én Szászrégenben – 95 esztendős korában – elbúcsúztunk id. Jorga Ferenctől, a mindannyiunk Feri bácsijától, aki a képzőművészet terén a magyar kultúrát méltóképpen képviselte nemcsak Szászrégenben, hanem Erdély-szerte és a nagyvilágban is. Több ezer festménye, közel 170 szobra a magyar történelem és kultúra nagyjainak emlékét őrzi. Id. Jorga Ferenc alkotásai nem csupán művészi értéket képviselnek, egyben a nemzeti identitás megőrzésének, a szülőföldhöz való ragaszkodásnak a szimbólumai is.

Mindenki úgy emlékszik majd rá, mint az az alacsony ember, aki hatalmas fekete kalappal a fején méltóságteljesen köszönt mindenkinek, amikor végigsétált a főtéren. Szelíd arcú, tiszta tekintetű, egyenes beszédű emberként marad meg emlékezetünkben.

Eszembe jutnak azok a találkozások, amikor Kunsági István – Pista bácsi – lakásán vasárnap délelőttönként összefutottunk, és a magyarság, városunk és lapunk (a Szászrégen és Vidéke) sorsáról beszélgettünk. Tartalmas találkozások voltak, hiszen „azokról a régi szép időkről” volt szó, amiket megélt. Két hónappal ezelőtt barátságunk emlékére egyik festményével lepett meg, talán érezte, hogy ez lesz az utolsó ajándéka. S talán szimbolikusan a festményeket, az alkotásait hagyta ránk, azokra, akik maradtunk és őrizni fogjuk az emlékét. Mert emlékezni fogunk rá, valahányszor betérünk a római katolikus templomkertbe, ahol találkozhatunk alkotásai egy részével: Márton Áron, Szent István, Boldog Gizella, II. Rákóczi Ferenc, Petőfi Sándor szobrával.

Id. Jorga Ferencnek 1949-től Szászrégenben, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Nagykőrösön, Budapesten, Bukarestben és Párizsban voltak egyéni és csoportos kiállításai. 2004-ben a szászrégeni önkormányzat díszpolgári címet adományozott neki, 2013-ban a Kemény János Művelődési Társaság és a helyi RMDSZ életműdíjjal jutalmazta munkásságát. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének köszönő levelére is nagyon büszke volt, amit egy Orbán-arcképért küldött a kormányhivatal.

Kedves Feri bácsi! Sokat tanulhattunk Tőled. Megtanultuk, hogy érték szerint és ne érdek szerint éljünk, és hogyha hamis a barát, akkor az semmit sem ér. Megtanítottad azt is, hogy a szép is, a rossz is gyorsan elmúlik, és csak jót érdemes tenni, hogy szebb legyen a holnap. Te ezt tetted egy életen át.

Isten veled, kedves Feri bácsi! Nyugodj békében!

Fábián András Gy.
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére