Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Megtisztítják a kirándulóhelyeket is

Megtisztítják a kirándulóhelyeket is

Egynapos országos nagytakarítás
Országos nagytakarítási akciót szervez szeptember 15-én a Let’s do it Romania csapata, annak érdekében, hogy megtisztítsák a vízpartokat, erdőszéleket, tisztásokat a szétdobált, illetve odahordott szeméttől. A szervezők minél több önkéntes bekapcsolódására számítanak, ugyanakkor a lakosság egy telefonos applikáció által segíthet azonosítani a problémásabb, azaz szemetesebb helyszíneket – az akció részleteit tegnap a Maros megyei prefektúrán tartott sajtótájékoztatón ismertették.

Az országos nagytakarítás ötlete Észtországból származik, Románia pedig 2010-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, azóta mintegy másfél millió önkéntest sikerült mozgósítani és több mint 18 ezer tonna szemetet összegyűjteni az évente egyszer megszervezett nagytakarítás során. A Maros megyei közintézmények, környezetvédelmi hatóságok, illetve önkormányzatok képviselőinek a jelenlétében megtartott sajtótájékoztatón Nicoleta Simion, a projekt megyei koordinátora elmondta, az idei célkitűzésük az, hogy szeptember 15-én, amit immár a tisztaságnak szentelt nemzetközi nappá nyilvánítottak, mozgósítsák a lakosság öt százalékát, ami romániai szinten egymillió személyt jelent. A projektfelelős hangsúlyozta: tisztában vannak vele, hogy nem tudják megváltani a világot, viszont a különböző helyszíneken lévő szemétdombok felszámolása mellett céljuk tudatosítani a lakosságban, hogy milyen következményekkel jár az, ha a természetben felelőtlenül szétdobálják a hulladékot. A tapasztalat ugyanis sajnos azt mutatja, hogy az ember általában káros hatással van a környezetére. A World Cleanup telefonos applikáció segítségével bárki jelezheti, ha a környezetében nagyobb mennyiségű hulladékot észlel. Ennek alapján azonosítják a szemétdombokat, és készítik el az egyes megyék hulladéktérképét, hogy az önkéntes csapatok majd célirányosan menjenek takarítani. Ugyanakkor a kezdeményezésbe bekapcsolódó helyi önkormányzatok is segítettek a köztudottan problémás helyszínek beazonosításában. Eddig országszerte 1600, Maros megyében pedig közel harminc szemétdomb szerepel a hulladéktérképen. A kezdeményezés partnerei helyi szinten többek között a Maros megyei önkormányzat, a prefektúra, a környezetvédelmi hatóságok, az Adi Ecolect, illetve cégek, továbbá kiemelt partner a megyei tanfelügyelőség, ugyanis a diákok minden alkalommal szép számban kapcsolódnak be a takarítási akciókba.

Nicoleta Simion elmondta, Maros megyében 25 ezer önkéntest szeretnének mozgósítani, jelentkezni a Let’s do it Romania honlapon lehet. A marosvásárhelyi önkénteseket szeptember 15-én reggel 9 órára várják a Sportcsarnoknál. A bejelentkezés után zsákokat és kesztyűket osztanak ki a takarításra benevezőknek. A projektfelelős hangsúlyozta: az akció esős időben sem marad el, amennyiben kisebb záporok lesznek, akkor legfennebb később indulnak el az egyes csapatok.

Dănuţ Ştefănescu, a Maros Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója kifejtette, 2010 óta kerül sor nagyszabású nagytakarításra, és szerencsére van előrelépés, a környezetünk már messze nem annyira szemetes, mint néhány évvel ezelőtt. Mint mondta, ha nem is 25 ezret, de remélhetőleg 10-15 ezer önkéntest sikerül mozgósítani szeptember 15-én.

Lapunk kérdésére Dănuţ Ştefănescu rámutatott, Maros megyében főként azokon a helyszíneken van felgyűlt szemét, ahol piknikezni szoktak, például a Maros völgyében vagy a patakok környékén, az erdőszéleken, illetve az országút és a megyei utak mentén lévő parkolókban.
Menyhárt Borbála
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére