Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / 1,2 millió köbméter faanyag tűnt el az elmúlt öt évben a romániai nemzeti parkokból

1,2 millió köbméter faanyag tűnt el az elmúlt öt évben a romániai nemzeti parkokból

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Románia ellen amiatt, hogy 1,2 millió köbméter faanyag tűnt el az elmúlt öt esztendőben a nemzeti parkokból – ez gyakorlatilag 3.600 hektár évszázados erdőt jelent, azaz 7.200 futballpálya nagyságú területet – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Andrei Ciurcanu, az Agent Green munkatársa.

A civil szervezet képviselője elmondta: brüsszeli hivatalos forrásokból úgy értesült, előfordulhat, hogy a törvénytelen erdőirtások miatt újabb kötelezettségszegési eljárás induljon Románia ellen.

Brüsszelben az Agent Green és az EuroNatur szervezetek mutattak be egy jelentést a nemzeti parkokban és a Natura 2000 természetvédelmi területeken történő visszaélésekkel kapcsolatban.

“Mi újságírói módszerekkel végeztük a kutatást, mert az illetékes intézmények megtagadták, hogy adatokat szolgáltassanak. A Romsilva például azt állította, hogy ezek az adatok titkosak. 2014-től kezdve, az ipari léptékű favágások miatt, Románia 3.600 hektár évszázados erdőt vesztett, ez 7.200 futballpálya nagyságú területet jelent” – magyarázta Ciurcanu.

A szakember azzal szemléltette a jelenség méreteit, hogy ez a famennyiség 60.000 kamionon férne el, azaz egy olyan, farönkökkel megrakott kamionoszlopon, amely Bukaresttől Nagylakig érne.

A bemutatott adatok szerint a legérintettebb természetvédelmi területek a Kelemen-havasok Nemzeti Park, a Domogled-Cserna Nemzeti Park, a Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Park, valamint Európa legnagyobb szűz erdőinek nagy része, a Nérai-erdőségben.

A szervezet számításai szerint ezen erdők kitermeléséből a román állam 60 és 100 millió euró közötti bevételre tett szert, még akkor is, ha a legolcsóbb, tűzifának való értékesítéssel számolunk (50 euró/köbméter), jóllehet a jó minőségű faanyag ára ennek a többszöröse lehet. Azt mondják, a bevétel alig 15 százalékát fordították újraerdősítésre, nagy része bérekre ment el.

“A román állam (…) tervszerűen termeli ki a fát a nemzeti parkokban. A Romsilva, amelynek kezelésében van tizenkettő a tizenhárom nemzeti park közül, megtagadta, hogy adatokat szolgáltasson a kitermelt famennyiségről. Ezt azzal indokolta, hogy ezek az adatok titkosak és közzétételük negatívan befolyásolná a társaságról alkotott képet. Ez egy példa nélküli visszaélés, tekintve, hogy a nemzeti parkok területének fele az állam köztulajdona, így az ezzel való gazdálkodás közérdekű probléma”erd – szögezte le Ciurcanu, aki szerint a nemzeti parkok összterülete az ország területének alig egy százalékát teszi ki, ám ezek Európa legnagyobb biodiverzitású területei.

A hivatalos adatok szerint Romániában 1572 természetvédelmi terület van (az ország területének több mint 23%-a), amelyek közül 1066 igényel gondnokságot.

(Agerpres)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére