Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Színes diákélet az üvegcsűri iskolában

Színes diákélet az üvegcsűri iskolában

Jövőben nő a gyermeklétszám

A községbeli magyar gyermekek Üvegcsűrön tanulhatnak anyanyelvükön. Az idei tanévben magyar tagozaton az előkészítő osztály a negyedikkel, az első a másodikkal összevonva, a tízes létszámú harmadik pedig önálló osztályként működik. 

Felső tagozaton az ötödik a hetedikkel, a hatodik a nyolcadikkal van összevonva – tájékoztatott Szász Teréz, a községközponti erdészeti líceumhoz tartozó görgényüvegcsűri általános iskola aligazgatónője. Arról is felvilágosított, hogy főleg az alsó tagozatos osztályok összevonásánál a folytonosság biztosítására törekednek, a tavalyi harmadikosok, jelenlegi negyedikesek tanítónője ezért kapott a végzősök leadása után egy előkészítő osztályt is.

Az intézményvezetőtől megtudtuk, hogy a mostani diákok születésekor mélyponton volt a népességszaporulat Üvegcsűrön – míg három évvel ezelőtt 225 gyermek látogatta a település tanintézeteit, ma a lárgai elemi osztályok tanulóival együtt 208-an vannak –, az említett időszakot azonban egy fellendülés követte. Ezt jelzi az is, hogy ősszel 14 magyar kisdiák kezdi az iskolát.

A szülők a faluban taníttatják gyermekeiket; egyrészt azért, mert a szászrégeni iskola viszonylag messze, 25 kilométerre van, másrészt mert elégedettek az üvegcsűri oktatással – tette hozzá Szász Teréz, majd arra is kitért, hogy a polgármesteri hivatallal nagyon jó az együttműködésük, ennek köszönhetően nemcsak a más településekről érkező diákokat, hanem a helybélieket is iskolabusz szállítja a tanintézetbe. Ez azért fontos, mert Üvegcsűr nagy kiterjedésű falu, és a felső végében lakó gyermekeknek bőven lenne mit gyalogolni reggelente.

Vonzó lett a szakoktatás

A korábbi nyolcadikosok zöme a szászrégeni líceumok valamelyikébe készült, főként filológia, társadalomtudomány vagy turizmus szakon kívánt továbbtanulni. Az idei végzősök közül azonban szinte valamennyien a szakoktatást választanák, leginkább az építészet vonzza őket – tudtuk meg az aligazgatónőtől. Arra is felhívta a figyelmünket, hogy a középiskolába készülőket próbálják a hiányszakmák – például hegesztés, víz-gáz szerelés – felé irányítani, azt viszont, akiben meglátják a lehetőséget, elméleti líceumok vagy tehetséggondozást biztosító közép- iskolák felé terelik.

Kiállítás a folyosón

Szenczer Róbert nem tartozik az első tanulók közé, csoda szép agyagszobrai azonban meggyőzték arról az aligazgatónőt, hogy a Művészeti Szaklíceumban lenne a helye. A csendes, zárkózott fiúval nekünk is alkalmunk volt pár szót váltani. Így tudtuk meg, hogy ötödikben kezdett el szobrokat készíteni, és az iskolába betérőt megállásra késztető alkotásai első alkalommal kerültek kiállításra az iskola folyosóján.

Ugyanitt tekinthető meg Nagy László történelem–földrajz szakos tanár városmakettje, és itt sorakoznak azok az alkotások is, amelyekkel a rajzot is oktató Nagy László, valamint György Magdolna matematika–fizika szakos tanárnő tanítványai díjakat nyertek.

– A Gyermekek Palotája az idei tanévben A mi multikulturális megyénk címmel hirdetett rajzpályázatot, és az első díjat az 5–6. és 7–8. osztályosok korcsoportjában is a mi diákjaink szerezték meg – újságolta Szász Teréz, majd sorra mutatta a folyosón kiállított alkotásokat, a két első helyezett, az ötödikes Menyhárt Kincső Bíborka és a hetedikes Vass József, valamint a harmadik díjat érdemelt, szintén hetedikes Vas Sándor festményét.

Szekrényben őrzött múlt

A díjazott munkákkal szemben, egy szekrényben számos üvegdísz emlékezteti az iskolásokat a falu régmúltjára. Az aligazgatónő az agroturizmusban látja a település fellendülését, és úgy gondolja, a hagyományos foglalkozást, az üvegfújást szemléltető hobbiműhely lehetne ezen a téren a leginkább látogatócsalogató megoldás. Erre az egyesületi keret is megvan, a település egyik jótevőjéről elnevezett László Izabella Kulturális és Karitatív Egyesülettel lehetne megvalósítani a műhelyt.

Szász Teréz az üvegcsűri iskolások néptánccsoportjáról, a húsz éve működő Csalogányról és az újonnan alakult furulyacsoportról is mesélt – mindkettőre hamarosan visszatérünk –, és azt is elárulta, hogy első alkalommal készülnek könyvbemutatóra. Két nappal a látogatásunk után Bedő Éva mesekönyvével ismerkedhettek meg a szerző jelenlétében az üvegcsűri iskolások.

Nagy Székely Ildikó

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére