Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Tudtad, hogy a szalonnázásnak etikettje is volt?

Tudtad, hogy a szalonnázásnak etikettje is volt?

A szalonnához, kenyérhez nem lehetett ám tisztelet nélkül hozzányúlni.

 

Kezdjük a legfontosabbal: a bicskával. A bicska egy univerzális szerszám, aminek egy parasztember zsebében kötelező helye van. A bugylibicska egy általánosan használt összecsukható késféle volt, ez a régi időben minden férfiember zsebében ott lapult.  Állattartó ember nem létezhetett nélküle, bármelyik pillanatban szükség lehetett rá.
De jó volt a bicska a szalonnaevéskor is.  És nem volt ám mindegy, hogy ette a szalonnát, kolbászt – ennek is egyfajta etikettje volt, ami mára feledésbe merült.
Először is a kenyérre megszegéskor keresztet vetettek. Tudták, mennyi munkával jár, hogy a búzából kenyér legyen, kijárt neki a tisztelet.
A szalonnához levágott szelet kenyeret sosem emelték  a szájukhoz, hanem törtek belőle, vagy ha „katonákat készítettek, akkor vágtak belőle  a bicskával.
Egy kézbe fogták a szalonnát, kolbászt, kenyeret, a másik kézben a bicska volt. Vágtak egy kicsit a szalonnából, vagy kolbászból, és a kenyeret is ilyen módon darabolták hozzá. Szájhoz már csak az elkészített „szendvicskét” rakták.

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére