Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Városvezetés alpolgármesterként: Márk Endre békére törekszik Szászrégenben, miközben a volt elöljáró ragaszkodik posztjához

Városvezetés alpolgármesterként: Márk Endre békére törekszik Szászrégenben, miközben a volt elöljáró ragaszkodik posztjához

Mindenekelőtt Szászrégen városa gazdasági helyzetének rendbetételéhez látott neki Márk Endre RMDSZ-es alpolgármester, aki a tisztségéből felfüggesztett Maria Precup helyett irányítja ügyvivőként a Maros megyei várost. A volt polgármester azonban még az irodáját sem hajlandó átadni, és a közigazgatási bíróságon keresi igazát.

Múlt péntek óta nem jár be dolgozni, ennek dacára nem hajlandó elfogadni a tisztségéből történt felfüggesztésének tényét Szászrégen szociáldemokrata polgármestere. Maria Precup sem a városvezetői teendőket, sem az irodáját nem adta át eddigi helyettesének, az RMDSZ-es Márk Endrének, miközben közigazgatási bíróságon támadta meg a rá vonatkozó prefektusi döntést.

Amint arról beszámoltunk, Régen elöljáróját Mircea Duşa, Maros megye kormánymegbízottja a múlt hét második felében függesztette fel tisztségéből, miután a legfelsőbb bíróság – még májusban – jogerőre emelte azt az alapfokú ítéletet, melynek alapján távoznia kell a szászrégeni városháza éléről, ugyanakkor a jövőben nem jelöltetheti magát újabb négy évre.

A második mandátumánál tartó elöljárót az egyik helyi magáncégnél betöltött cenzori tisztség miatt találta összeférhetetlennek az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI). Az első ízben 2012-ben választásokat nyerő PSD-s politikus akkor úgy döntött, a polgármesteri széke mellett megőrzi a Dacia Rt.-nél vállalt cenzori szerepét is, amelytől csak két és fél esztendő után vált meg. Miután pert veszített az ANI-val szemben, Maria Precup az alkotmánybírósághoz fordult a jogerős bírósági döntés alkotmányellenességének a megállapítását követelve.

A felfüggesztés után a polgármesteri teendőket ügyvivőként átvevő Márk Endre lapunknak úgy vélekedett, hogy nagy kihívással találta szembe magát, amelynek igyekszik majd eleget tenni. Mint mondta, úgy érzi, a jelenlegi irodájából is képes lesz irányítani a polgármesteri hivatalt, annál is inkább, mivel volt felettese arra kérte, hogy mindaddig, amíg nem tisztázódik végérvényesen a helyzete, ne üljön senki a székébe. Márk Endre: nagyon rosszul állunk anyagilag Márk Endrének jelenleg a legnagyobb fejtörést a város gazdasági mérlegének a kiegyensúlyozása okozza, ugyanis úgy véli, az utóbbi években, bizonyos költségvetési fejezeteknél, a városháza túlköltekezte magát. Az ügyvivő polgármester egyik első intézkedése az idei városnapok lefújása volt, a megspórolt pénzt pedig a főtér újraaszfaltozására irányította át. „Sajnos nagyon rosszul állunk anyagilag, a kormány most is 5–6 millió lejünkkel tartozik. Hitelt vettünk volna fel a főtéri park átrendezésére, de a pénzügyminisztérium nem hagyta jóvá, holott az eladósodási rátánk nem haladja meg a 10–11 százalékot, ami országos szinten nagyon jónak mondható. A tervet azonban kénytelenek vagyunk jegelni” – panaszolta el a Krónikának Márk. Ettől függetlenül nem áll le az élet a városban: a mobilitási terv keretében aláírták az előszerződést tíz hibrid autóbusz megvásárlására, és négy, rendkívül forgalmas utca teljes felújítására. A mintegy 32 millió lejes projekt megvalósításához szükséges pénz nagy részét uniós pályázaton sikerült elnyerni. „Nem akarok gáncsoskodni a románokkal szemben” Kérdésünkre, tart-e attól, hogy a központi források elapadnak a PSD-s polgármester felfüggesztése után, Márk Endre elmondta, hogy ez ugyan neki is megfordult a fejében, azonban reméli, hogy a kormánypárt Maros megyei és bukaresti vezetői felismerik, hogy az elkövetkezendő időszakban nem egy magyar elöljáró megsegítése a tét, hanem a szászrégeni lakosság méltányos kezelése. Ennek az összetételében a magyarság mára mintegy 25 százalékra apadt. „Nem akarok gáncsoskodni a románokkal szemben, célom az, hogy mindannyian békében éljünk ebben a többnemzetiségű városban. Ha egyesek attól tartanak, hogy holnaptól visszatér a magyar világ, megnyugtatom, hogy nem; csupán egy tisztességes világ lesz, amelyben jól érezheti magát román, magyar, szász és cigány” – szögezte le az ügyvivő polgármester. Márk Endre volt felettesét, Maria Precupot többnapos próbálkozásunk ellenére nem sikerült elérnünk.(Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/varosvezetes-az-alpolgarmesterkent-mark-endre-bekere-torekszik-szaszregenben-mikozben-a-volt-eloljaro-ragaszkodik-posztjahoz?fbclid=IwAR3cGdmzlpqgPeMwoLCGJVI_i04QfIdj3Ml9RGsqbmM7_Hl8bt1QT4EQ2PA)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére