Navigáció: Kezdőlap / Sport / Fociakadémiai pályák épülnek Marosszentgyörgyön

Fociakadémiai pályák épülnek Marosszentgyörgyön

Néhány napja Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertette a megye- székhely vonzáskörzetébe tervezett sportbázis kivitelezésével kapcsolatos terveket, gondokat. Mivel a találkozón nagy számban vettek részt a gyereklabdarúgásban érintett szülők, nagyszülők és edzők, ezért elkerülhetetlen volt a vita az MSE magánsportklubban kialakult konfliktus kapcsán. 

Jövő nyárra lesznek edzéspályák

Az FK Csíkszereda által működtetett Székelyföld Labdarúgó Akadémia megkapta a finanszírozást egy Marosvásárhely vonzáskörzetében épülő sportbázisra, nyilatkozta bevezetőjében Szondy Zoltán. A Marosszentgyörgy határában, a Maros partjára tervezett létesítmény négy pályát foglalna magában. Az elképzelés az, hogy legyen egy 2500 férőhelyes tribünnel ellátott főpálya és melléje három edzőpálya.

– Most én itt azt mondom, hogy egy füves és két műfüves edzőpálya lesz, de lehet, hogy a szakemberek azt fogják mondani, hogy két füves és két műfüves legyen, tehát ez még nincs eldöntve – mondta Szondy. – A telekre a rendezési tervet még várjuk. Mivel most augusztusban vagyunk, és ismerve a román építkezési törvényt és a közeget, meg vagyok győződve róla, hogy az idén nem fogunk építkezni, viszont nagyon bízom abban, hogy a beruházásnak legalább az edzőpályákat érintő részét a tavasszal fel tudjuk építeni. Tehát gyakorlatilag jövő nyártól ezek a pályák igénybe vehetők lesznek. Székelyföld más városaiban eddig 5-6 műfüves pályát építettünk. Egy éjszakai világítással ellátott műfüves pályát két hónap alatt szoktak felépíteni. Az edzőpályák építését jövő év júniusára vállalom, hogy be tudjuk fejezni. A stadion kicsikét időigényesebb, de az is két könnyűszerkezetes lelátóval van elképzelve.

Újságírói kérdésre válaszolva Szondy elmondta: – Elképzelhetetlen, hogy az őszre elkészüljön a beruházás, mert a terület rendezési terve még nincs elfogadva. Ott épül mellettünk a jégkorong-akadémia műjégpályája, ezért meg kellett változtatni a rendezési tervet. És amikor láttam, hogy így haladnak a dolgok, az építkezésre szánt pénz egy részét is átirányítottuk máshova.

A beruházást illetően még egy annyit, hogy megkeresésemre, rábeszélésemre Csibi Attila elvállalta a beruházás menedzselését, ugyanis annak ellenére, hogy az építkezés alatt nagyon sokat leszek itt, kell még egy ember, aki mindennap ellenőrizze a kivitelezést. (Természetesen közben vezesse Erdőszentgyörgy városát.) A bázist az FK Csíkszereda fogja felépíteni, az FK Csíkszereda tulajdona lesz. Tehát mi használatba átadjuk azoknak, akik a feltételeknek eleget tesznek. Természetes, hogy a marosvásárhelyi gyerekek fogják ezt használni.

Követelmény a magyar edzésnyelv

A székelyföldi fociakadémia alközponti rendszerét ismertetve Szondy Zoltán hangsúlyozta: – Amikor az Akadémia elindította munkáját, öt alközpontunk volt, jelenleg pedig 16 alközpontunk van egész Erdélyben. És úgy 16, hogy a szatmári tervezettet lepasszoltuk magyarországi barátainknak, ugyanis Nyáregyházáról átmenni egy óra, Csíkszeredából fél nap az út. Mi az alközpontoktól a következő dolgot várjuk el: először is a lehetőség szerint tartsák be a mi edzésprogramunkat. Van helye az egyéni kezdeményezéseknek, de azt elvárjuk, hogy az edzésprogramunk lényegét viszontlássuk, hiszen a legjobb gyermekek hozzánk fognak kerülni, és nem mindegy, hogy egy új játékrenddel kell megismerjenek. A második dolog, amit elvárunk, a magyar nyelvű edzések, de ez nem azt jelenti, hogy kizárólagosan magyar gyermekekkel foglalkozunk.

A nagy probléma az például, hogy a Maros megyéből érkező színmagyar családok gyerekeinek döntő többsége román iskolából jön. Maros megyének köszönhető az, hogy az akadémia bentlakó gyermekeinek 16 százaléka román iskolába jár Csíkszeredában. Számunkra ez egy óriási probléma, hiszen nem titok, hogy a támogatásunk nagy részét, egészen pontosan kétharmadát Magyarországról kapjuk. Azt sem titok, hogy a határon túli sporttámogatásoknak nagyon komoly nemzetpolitikai vetülete is van.

A támogatás feltétele az önrész

Elvárjuk azt, hogy akik tőlünk támogatást kapnak, azok támogatást is tegyenek be, nyilatkozta az FK Csíkszereda elnöke. – Ha az akadémia szemszögét nézem, akkor a legsikeresebb alközpontjaink Szászrégen, Szováta és Székelyudvarhely. Onnan kaptunk olyan játékosokat, akikért a maga rendjén mi is pénzt kaptunk. Végeredményben profi sportról beszélünk. Viszont ahol nagyobb támogatást adunk felnőttcsapatoknak, onnan elvárjuk az önrészt is. Ezzel nem is volt gond. Azok az alközpontok, ahol nagyobb támogatást kaptak, ott a magyar önkormányzat a maga részét hozzá is tette. Nem titok, hogy ezek Székelyudvarhely, Kézdivásárhely és természetesen Csíkszereda.

Egy évre van szerződésünk Erdőszentgyörggyel 54 ezer lejre, Székelyudvarhellyel 354 ezer lejre. Ezek az összegek felnőttcsapatokat is érintenek. Marosvásárhelyre az MSE-nek adtunk 240 ezer lejt. Marosvásárhelyről a legtöbb gyerek a marosszentgyörgyi Kindertől jött hozzánk. Csak ebben az évben 21 ezer lej nevelési költséget fizettünk a Kindernek. Ezt a nevelési költséget kötelező kifizetni akkor is, ha a gyermek átigazol valahová, és profi szerződést köt.

Szakadárok és az egység

Szondy Zoltán többször is hangsúlyozta, hogy közel két évtizede azon fáradozik Csíkszereda polgármesterének támogatásával, hogy felélesszék az erdélyi magyar egyesületi életet, amely az elmúlt száz évben búvópatakként tovább élt a közösség tudatában. Hasonló megszállottság vezérelte Farczádi Attilát és társait, amikor feltámasztották az MSE-t. Helyi támogatókat szereztek. A sajtótájékoztatón is felszólalt Molnár Gábor vállalkozó, aki támogatóként és nagyszülőként is amellett érvelt, hogy nem szabad szétverni az MSE-t. Hajnal Gyuszi szövetségi megfigyelő hasonlóan vélekedett, és szakmai érveket is felsorakoztatott. Szondy Zoltán újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy köze lenne az MSE válságához, de azt elismerte, hogy a szakadárok megkeresték, és az akadémia részéről más klubokhoz hasonló támogatást ígért nekik. És talán az sem véletlen, hogy az MSE-ből kivált csoport annál a Csibi Attila Zoltánnál talált támogatást, akit Szondy a marosszentgyörgyi beruházás felügyeletével megbízott.

A sajtótájékoztatón megszólalók a csapatszellemről, az egységről beszéltek. A szakadárok tábora hallgatott.

Karácsonyi Zsigmond

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére