Szászrégen – Másfajta városvezetési koncepció –

Mint ismeretes, Maria Precup, Szászrégen polgármestere egy ideig, egy összeférhetetlenségi ügy tisztázásáig nem tölthette be tisztségét, ez idő alatt Márk Endre, a város RMDSZ-es alpolgármestere látta el a városvezetői feladatkört. Nem bizonyult könnyűnek, hiszen gyakorlatilag egyedül kellett vezetnie a várost. Erről számolt be lapunknak.

– Az összeférhetetlenségi ügynökség döntése alapján júniusban át kellett vennem a városvezetést. Már akkor beláttam, hogy másfajta szemléletet kell érvényesíteni a közpénzzel való gazdálkodás terén. Az előző években túl sok pénzt költött a város a Maros- és a Görgény-völgyi fesztiválokon való részvételre. A „szokásos” 150.000 lej helyett az idén csak 40.000 lejt áldoztunk erre, és kiderült, hogy bőven elég. Mindkét eseményen méltón tudtuk képviselni a várost. Egy másik terület, ahol jelentős összeget spóroltunk, a városi rovar- és rágcsálóirtási szolgáltatás. Eddig egy „házi cég” végezte el a munkát. Egy kicsit tájékozódtunk a szakpiacon, és kiderült, hogy a bukaresti központú Coral Impex Kft. 30-szor olcsóbban végzi el a műveletet. Ráadásul nemcsak a talaj szintjén, hanem repülőből kiszórt vegyszerrel is fertőtlenítik a várost. Továbbá július elején nagy vita során döntött úgy a helyi tanács, hogy az idén nem szervezzük meg a városnapokat. Úgy tartottuk, hogy itt is szükség van szemléletváltásra. Tavaly 1,2 millió lejt költöttünk erre. Az idén 550.000 lejt sikerült átütemezni, amiből teljesen felújítottuk a központban az aszfaltot. Míg a polgármester asszony részleges munkálatokat szeretett volna, addig szakértők javaslatára elrendeltem a teljes felújítást. Mintegy 10.400 négyzetméterre, hozzávetőleg 1,4 km úttestre került friss aszfaltréteg. Következik a parkolók kockakövezése.
Miután törvényszéki döntés alapján visszakerült a polgármester asszony, úgy tűnik, hogy megváltozott a helyzet. Korábban sikerült jó munkakapcsolatot kiépítenünk, gyakran beszéltük meg dolgainkat, konzultáltunk. Néhány hónapja azonban megromlott a kommunikáció köztünk. Úgy tűnik, nincs meg benne az a bizalom, aminek köszönhetően korábban együttműködhettünk.

Az idősek napja kapcsán is újabb konfliktus robbant ki köztünk, mert erre is indokolatlanul sok pénzt akart költeni. Tájékozódtunk, hogy más, Szászrégenhez hasonló lakosú városban mennyiből szervezik meg az ünnepet. Kiderült, hogy Segesváron 18.000 lejt költöttek erre. Maria Precup 150.000 lejt javasolt. Az RMDSZ-frakciónak – a már említett elővigyázatos költekezési koncepciónak megfelelően – sikerült a felére csökkenteni a kiadást. Így is 75.000 lejbe került, ami sok. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem tiszteljük kellőképpen a város időseit, hanem azt, hogy kevesebből is lehet minőségi rendezvényt szervezni számukra – mondta Márk Endre, aki azt is kifejtette, hogy hasonló elképzelés alapján szeretné összeállítani, az RMDSZ-tanácsosokkal közösen, a jövő évi költségvetés-javaslatot. Azt sem titkolja, hogy indulna a helyhatósági választásokon polgármesterjelöltként, ezért is azon gondolkodnak a tanácsosokkal, hogy a jelenlegi gazdasági, politikai helyzethez igazodó, reális költségvetési javaslattal rukkoljanak elő, ami garantálja a városfejlesztést, hogy – elsősorban a város szükségleteit kielégítő – valós alapokra helyezett, megvalósítható programmal álljanak majd a választók elé.

Vajda György
Népújság

About szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Check Also

Vincze-Simó Franciska különdíjas lett.

XIV. Bujtor István Filmfesztivál Augusztus 22–25. között Keszthelyen rendezték meg a XIV. Bujtor István Filmfesztivált. …