Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Februárra lesz látványterv

Februárra lesz látványterv

Terítéken a szászrégeni terelőút
Január 10-én Lucian Bode szállításügyi miniszter, Florin Sorin Scarlat, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság vezetője Mara Togănel prefektus kíséretében meglátogatta az észak-erdélyi autópálya Maros megyei szakaszainak építőtelepeit, majd Nyárádtőn, az építőcég telephelyén sajtótájékoztatót tartott, ahol szóba került a szászrégeni terelőút is. Ennek kapcsán január 15-én a prefektus és az útügyi hatóság képviselői Szászrégenben Maria Precup polgármester és Márk Endre alpolgármester jelenlétében elemezték, hogy miként lehet előmozdítani az ügyet.

Az útügyi hatóságot Horia Stancu, a brassói út- és hídügyi regionális igazgatóság vezérigazgatója, Monica Epure, a marosvásárhelyi útügyi igazgatóság szakértője képviselte, a tárgyalásokon részt vett a város általános városrendezési tervét készítő Aedilis Proiect Kft. műépítésze, valamint a terelőút megvalósíthatósági tanulmányáért felelő TFP Inginerie Kft. szakértője.

A látogatás kapcsán Márk Endre alpolgármester lapunknak elmondta, hogy kissé borúlátó a terelőutat illetően, ugyanis az első terv 2004-ben készült, akkor valóban született egy kormányhatározat, amelynek megfelelően az országútügyi igazgatóságot (CNAIR) bízták meg a kivitelezéssel, a munkálatokat pedig a központi költségvetésből finanszírozták volna. Azóta a polgármesteri hivatal többször is az illetékesekhez fordult, hogy sürgesse meg a kivitelezést, de süket fülekre talált, a leggyakoribb kifogás a pénzhiány volt. 2019-ben Răzvan Cuc korábbi PSD-s szállításügyi miniszter is járt Szászrégenben, megint elővették a tervet, és megígérte, hogy előmozdítja az ügyet. Kormányváltás volt, így nem követhette ígéretének valóra váltását. Annyi azonban történt, hogy az országútügyi igazgatóság szakemberei tavaly nekifogtak a 2004-es nyomvonal alapján a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének. Közben kiderült, hogy a terv majdhogynem kivitelezhetetlen, mert az út több magánterületet, időközben felépített házat érintene, így a kisajátítási folyamat miatt igencsak elhúzódna a kivitelezés, és a kiadások is jelentősen nőnének. A tervezők azonban nem nagyon térhettek el az eredeti – a kormányhatározatban kijelölt – nyomvonaltól, így nagyjából ezt követve elkészült a harmadik változat is, amely elfogadhatóbb. Azonban ennek a kivitelezését jelentősen hátráltatja, hogy 17 hidat kell építeni, többek között azért, mert az út kétszer haladna át a Maros felett, át kell hidalni a Görgény-patakot, kétszer a vasutat és a Marosvásárhely–Maroshévíz országutat is. Az elképzelés szerint a körgyűrű a Beresztelke határában levő körforgalomtól indulna, megkerülné a várost, átmenne a Maroson, érintené a petelei elágazást, ahol viaduktot kellene építeni a községi út felett, továbbá a Kastamonu fafeldolgozó gyár szomszédságát érintve a Mocsár-erdő szélén haladna. Eddig az volt a gond, hogy az erdő Natura 2000-es természetvédelmi terület, a jelenlegi tanulmány alapján azonban mégsem védett, így valószínű, hogy ki lehet vágni egy erdősávot a nyomvonalnak. Innen a görgénysóaknai út felett, a Maroson át vezetne tovább a körgyűrű, majd a Marosvásárhely–Maroshévíz országútba torkollna. A Marosvásárhely felől érkezők a Görgény völgye felé haladva hajthatnának fel és le a terelőútról(ra).

A legutóbbi változatot illetően az útügyi igazgatóság szakemberei egyeztettek a város főépítészével, és a szászrégeni találkozón azt ígérték a városvezetőknek, hogy február elején bemutatnak egy látványtervet, és ha az önkormányzat jónak látja, elindítják a kivitelezéshez szükséges eljárásokat, az engedélyeztetést, majd elkészíthetik a műszaki, pénzügyi terveket. A munka hozzávetőleg 28 millió euróba kerülne. A jó benne, hogy bár magántulajdonban levő szántóföldeken haladna át, és ezeket ki kell sajátítani, nem érint házakat, ami megkönnyíti az eljárást.

– Nem akarok senkit ámítani, tisztában kell lenni azzal, ha az engedélyeztetést, építkezést a napokban indítaná el a hatóság, akkor is a legjobb esetben öt év múlva lenne valami a körgyűrűből, ha a majdani kormány is elfogadja és támogatja a műszaki-pénzügyi mutatókat. Egy biztos: a szászrégeni önkormányzat saját költségvetéséből nem tudja finanszírozni az építkezést, így az csakis a kormánytól függ – mondta Márk Endre.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére