Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / A turizmus fejlesztése további kihívás

A turizmus fejlesztése további kihívás

Négy nemzetközi vásáron mutatkozik be Maros megye
Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Szőcs Levente, a Visit Maros Egyesület vezetője tegnap sajtótájékoztatót tartott a marosvásárhelyi várban, a Maros Megyei Múzeum épülete előtti téren. Az eseményen arról számoltak be, hogy milyen előrelépés történt a megye turizmusában, továbbá, hogy a Visit Maros Egyesület milyen nemzetközi turisztikai vásárokon vesz részt a közeljövőben Maros megye turisztikai kínálatának népszerűsítése érdekében.

Tavaly közel 600 ezer turista fordult meg a megyében

– A Maros Megyei Tanács kiemelt céljai közé tartozik a turizmus fejlesztése, ezért nagyon fontos a megyében található értékek népszerűsítése. Ezzel a céllal hoztuk létre a Visit Maros Egyesületet, majd a Visit Maros turisztikai weboldalt és applikációt, amely egyre ismertebbé válik. Az elmúlt években folyamatosan jelen voltunk belföldi és külföldi turisztikai vásárokon a megye turisztikai célpontjainak ismertetése és népszerűsítése érdekében. Elmondhatjuk, hogy Maros megye országos szinten az ötödik helyen áll az ideérkezők számának, és hetedik helyen a vendégéjszakák számának tekintetében. 2019-ben az országos átlag fölötti növekedést értünk el. Az ideérkezők száma az elmúlt évhez képest 5,6 százalékkal, a vendégéjszakák száma 10,1 százalékkal volt nagyobb, miközben az országos növekedés 3,6 százaléknál tart. 2019-ben 596 ezer turista fordult meg Maros megyében, közülük 85 ezer volt külföldi. Megyei szinten a vendégéjszakák száma 1,15 millió volt, 182 ezer esetben külföldi turisták foglaltak szobát. Fontos adat, hogy egy turista átlagosan két napot tölt Maros megyében. Marosvásárhelyen, Segesváron és Szászrégenben egy nap az átlagos idő, míg Szovátán 3 nap. Ebből kiderül, hogy Szováta a kedveltebb úti cél – fogalmazott Péter Ferenc tanácselnök.
A kulturális és épített örökség bemutatására törekednek

– Annak érdekében, hogy a turisták minél hosszabb ideig tartózkodjanak Maros megyében, s főként Marosvásárhelyen, amely jelentős potenciállal és értékekkel rendelkezik, attrakciófejlesztésekkel, gasztrokulturális programok öszönzésével és városmarketing-eszközökkel lehetne a város vonzerejét növelni. Sajnos, eddig nem igazán észleltük, hogy Marosvásárhelyen ezt a célt követnék. Remélhetőleg a közeljövőben ez is megtörténik. Több turistát szeretnénk a megyében és Marosvásárhelyen. Ezért részt veszünk a turisztikai vásárokon. A tavaszon négy turisztikai vásárt céloztunk meg. Bukarestben voltunk az elmúlt hét végén, a héten Budapesten leszünk, a következő hétvégeken Berlinben és Kisinyovban népszerűsítjük Maros megyét. Az idén a kulturális és az épített örökség bemutatására helyezzük a hangsúlyt, minél színesebb kínálattal próbálunk jelentkezni. A Visit Maros különböző útvonalterveket dolgozott ki. A budapesti vásáron olyan programcsomagokkal jelentkezünk, amelyek remélhetőleg több turistát vonzanak. Ezt megkönnyíti a Budapest–Marosvásárhely közötti napi repülőjárat. Úgy érzem, hogy a megye sokat tett és ezután is sokat tesz azért, hogy ez az ágazat fellendüljön – mondta a tanácselnök, és hozzátette, hogy a következő tanácsülésen jóváhagyják a repülőtér további fejlesztési terveinek mutatóit. A megyei tanács erőfeszítéseket tesz, hogy uniós alapokból restaurálja a Kultúrpalotát és a Természettudományi Múzeumot. Jelentős beruházások voltak a sportinfrastruktúrába, a motorsportpályán tavaly több mint 30 rendezvény volt, idénre is több elő van jegyezve. Ezenkívül számos országos és megyei érdekeltségű fesztivált és rendezvényt támogat a tanács.

Igazi erdélyi hangulatot visznek Budapestre

Szőcs Levente, a Visit Maros Egyesület elnöke elmondta, hogy a belföldi turizmus tekintetében jelentős növekedés tapasztalható. A külföldi turisták számának növeléséért azokon a nemzetközi turisztikai vásárokon vesznek részt, ahonnan eddig is a legtöbb turista érkezett a megyébe.

– Idén hangsúlyosan a kulturális és épített örökségünket emeljük ki. Ez Budapesten még nagyobb jelentőséget kap, igyekszünk minél vonzóbb kínálattal megjelenni a hét végén szervezett vásáron. A Rhédey-kastély, a szászkézdi evangélikus templom és a marosvécsi kastély makettjét állítjuk ki, amivel erdélyi feelinget próbálunk kialakítani. Következik a berlini vásár, ahol inkább a heti túrákat népszerűsítjük, majd Kisinyovba utazunk, hiszen a Moldovai Köztársaságból is sok turista érkezik hozzánk – fogalmazott Szőcs Levente.

Állagmegőrzési munkálatok a záhi és a görgényi kastélynál

A sajtótájékoztatóra két makettet állítottak ki: a mezőzáhi Ugron-kastélyt, valamint a marosvásárhelyi várat. Ennek kapcsán újságírók szóvá tették, hogy a maketthez képest a mezőzáhi és a görgényszentimrei kastély is rossz állapotban van, s így kevésbé vonzók a turisták számára. A megyei tanács elnöke elmondta, fontos állagmegőrzési munkálatokat végeztek, idén a tetőt és az esőcsatornákat javítják meg rajtuk, de a teljes felújításhoz uniós forrásokra vagy országos programok révén jelentősebb finanszírozásra lesz szükség. A görgényi kastély esetében elkészült egy projekt, melynek értéke több millió euró.

A tanácselnök bejelentette, hogy rövidesen megnyílik a felújított turisztikai iroda a Kultúrpalota sarki helyiségében, ahol már az utolsó simításokat végzik.

Mezey Sarolta
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére