Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Oktatási központot létesítenének

Oktatási központot létesítenének

A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tervei
Többévnyi várakozás után körvonalazódni látszik a Maros Megyei Horea Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetőségének egyik terve, amellyel országos és nemzetközi téren egyaránt közismertté válhatnak. A gernyeszegi volt katonai egység negyvennégy hektáros területe kormányrendelettel a felügyelőség ügykezelésébe került, és olyan oktatási központot terveznek oda, ahol gyakorlati képzéseket végezhetnek természeti katasztrófák elhárításánál alkalmazott beavatkozások elsajátítására.
A beruházás hozzávetőleg tizenkét millió euróba kerülne, ezért csak uniós finanszírozásban reménykedhetnek, és három éven belül szeretnék megvalósítani az oktatási és gyakorlati kiképző bázist. A megyei katasztrófavédlemi felügyelőség tervezi a székhely felújítását is, tavaly már átköltöztek volna a vegyipari líceum bentlakásába, de a Fejlesztési Minisztérium engedélyeztetése miatt ez megkésett. Az Országos Beruházási Társaság révén felújítják a marosvásárhelyi Horea utcai épületet, a tetőteret manzárdosítják, a munkálatokat valószínűleg két év alatt sikerül befejezni. Jövőbeli terveik között a beavatkozási idő csökkentését, az elavult oltási technológia korszerűsítését, az Azomureş vegyi kombinát munkapontjára egy tűzoltóautó beszerzését, valamint a személyzethiány orvoslását említették. A megyei felügyelőségnél sem pszichológus, sem jogi tanácsadó nincs alkalmazva, annak ellenére, hogy vannak olyan bevetések, amikor az átélt események feldolgozásához nagy szükség volna pszichológus szaktanácsadására.

Megnőtt a riasztások száma
Húsz százalékkal nőtt a vészhelyzeti riasztások száma, naponta közel hatvan alkalommal kellett beavatkozzanak a sürgősségi szolgálat esetkocsijaival, hangzott el a Maros Megyei Horea Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetősége által január utolsó napján a városháza dísztermében ünnepélyes keretek között tartott beszámolóban a tavalyi évi tevékenységi mérleg. Az eseményen a megyei tűzoltóság képviselői mellett önkéntesek és a prefektusi hivatal, illetve a megyei tanács elöljárói is jelen voltak.

Dan Petru Daniel, a Maros megyei tűzoltóság szóvivője olvasta fel a beszámolót, abból tallóztunk pár számadatot. Mint elhangzott, 24.387 alkalommal hívták az ügyeletet, 22.530 esetben avatkoztak be, ezek közül 20.875 alkalommal a SMURD rohammentő szolgálat mentőegységeinek beavatkozása mellett a tűzoltóknak 757 tűzeset oltásánál és 349 közúti balesetnél kellett a roncsokból való kiszabadításnál vagy tűzoltásnál, -megelőzésnél intézkedniük.

Amint a beszámoló során elhangzott, a megyében Nyárádszeredában, Szovátán, Szászrégenben, Dicsőszentmártonban, Marosludason és Sármáson lévő alegységeik révén csökkent a reakcióidejük. A SMURD rohammentő szolgálatot naponta 57,19 alkalommal riasztották, ez a tavalyi értékekhez viszonyítva 19,68 százalékos növekedés. Amint Călin Ioan Handrea, az egység parancsnoka elmondta, a SMURD rohammentő csapatai átlagban 9,22 perc alatt értek a helyszínre a megyében, ez jobb, mint az országos átlag, és többek között annak tudható be, hogy 15 településen működnek sürgősségi és elsősegélynyújtó mozgóegységek. Ugyanakkor köszönetet mondott a polgármestereknek és intézményvezetőknek a sürgősségi eseteknél való beavatkozások alkalmával nyújtott támogatásokért. Amint hangsúlyozta, a 2018-as évhez viszonyítva 26%-kal nőtt a tűzesetek száma, és a halottak száma is több. Beavatkozásaik során tavaly harminc halott volt, míg tavalyelőtt hét halálesetet regisztráltak. A legtöbb tűzeset márciusban, a száraz növényzet égetése közben keletkezett, amelyek oltásánál nagy szerepük volt a 15 településen tevékenykedő önkéntes tűzoltócsapatoknak, ezek legtöbb esetben időben és hatékonyan tudtak beavatkozni.

Tanfolyamok önkéntes életmentőknek
A Maros Megyei Horea Katasztrófavédelmi Felügyelőség képviselői a beszámoló során, illetve azt megelőzően sajtótájékoztatón is ismertették a négy éve önkéntes civileknek indított Életmentők szenvedélyből/Salvatori din pasiune című tanfolyamot, amelyre azok jelentkezését várják, akik elsajátítanák az elsősegélynyújtást és a vészhelyzetek esetén alkalmazható alapismeretekkel gazdagodhatnak.

16 és 65 év közötti, egészséges, büntetlen előéletű személyek jelentkezhetnek a tanfolyamokra, amelyeken alapképzésben részesülnek, ezt követi majd a gyakorlati képzés. Elsajátítják az elsősegélynyújtás módját felnőttnél és csecsemőnél egyaránt, a működő életfunkciókat felismerni, a defibrillátort kezelni, illetve a sérültet ellátni, tűz esetén a szükséges teendőket, az oltási eszközök használatát, a lakásban tartózkodó személyek kimenekítését. Az önkéntes tűzoltóként eltöltött idő erősíti a felelősségvállalást, az empátiakészséget, de gazdagítja a szakmai önéletrajzot is. Az elméleti felkészítő után az önkéntesek a gyakorlati tudnivalókat a megyei tűzoltóság központjában, illetve saját településükön vagy az ahhoz legközelebbi tűzoltóságnál sajátíthatják el. Aki elvégzi a tanfolyamot, önkéntes tűzoltóvá válhat bármely tűzoltóalakulatnál. Egyfajta pályaválasztási irányadó is lehet egy ilyen tanfolyam. Amint a szóvivő jelezte, a pályaválasztásban is segíthet azoknak a fiataloknak, akik ezt a pályát választanák, de nem látnak bele. Volt rá eset, hogy a tanfolyam elvégzése után egyesek az altiszti iskolába vagy katonai akadémiára, illetve orvosi egyetemre jelentkeztek.

Szer Pálosy Piroska
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére