Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Tervezet: egytől öt évig terjedő börtönbüntetés a fák, csemeték vagy hajtások kivágásáért, illetve kiásásáért

Tervezet: egytől öt évig terjedő börtönbüntetés a fák, csemeték vagy hajtások kivágásáért, illetve kiásásáért

Egy újonnan parlament elé terjesztett jogszabálytervezet értelmében egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék a fák, facsemeték és gyökérhajtások kivágását, illetve gyökeres kiásását, akár az az országos erdészeti alap területén, akár azon kívül történik.

A tervezettel a büntető törvénykönyvet, az erdészeti törvényt és az erdészeti kihágásokra vonatkozó 2010/171-es törvényt módosítanák a kezdeményezők.

Az indítvány értelmében a Btk. 228-as cikkelyébe (Lopás) az ingó javak közé beiktatnák a viharok által kitört vagy gyökerestől kicsavart fákat, a kivágott vagy gyökerestől kiásott hajtásokat és palántákat, ha azokat erdőből, védelmi erdősávokból, erdősített területekről, vagy az országos erdészeti alapon kívül eső erdőből vágták ki.

A Btk. 229-es cikkelyébe (Minősített lopás) új bekezdést iktatnának be, melynek értelmében a fák, hajtások vagy csemeték kivágás vagy kiásás révén történő ellopása 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, akár az országos erdészeti alap területén, akár az ezen kívül eső területen történt.

A projekt kezdeményezője 14 szociáldemokrata párti képviselő és szenátor, többek közt Graţiela Gavrilescu, Marian Cucşa, Alexandru Băişanu, Şerban Nicolae, Radu Oprea.

Indoklásuk szerint a törvénymódosításra feltétlenül szükség van, mivel riasztóan megnőtt az illegális fakitermelés mértéke és a falopások száma. Ennek egyik fő oka a kezdeményezők szerint az, hogy a jelenlegi törvény csak ez bizonyos mennyiség fölött sorolja a bűncselekmények közé a falopást. A jelenleg hatályos jogszabály értelmében ugyanis csak abban az esetben jár börtönbüntetés a falopásért, ha az eltulajdonított famennyiség értéke meghaladja egy köbméter fa átlagos árának ötszörösét.

Mivel a falopásokat gyakran magánszemélyek követik el, akik sokszor kezdetleges járműveken szállítják el a kivágott faanyagot, ennek mennyisége sokszor nem haladja meg a törvény által megszabott küszöböt – érvelnek a tervezet beterjesztői.

Az indítványt elsőként a szenátus fogja tárgyalni, majd a képviselőház szavaz róla döntő fórumként. (AGERPRES)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére