Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Óvintézkedések a Maros Megyei Tanácsnál és az alárendelt intézményeknél

Óvintézkedések a Maros Megyei Tanácsnál és az alárendelt intézményeknél

A koronavírus-fertőzések korlátozása érdekében a Maros Megyei Tanács és az alárendelt intézmények egy sor intézkedést vezettek be, amelyek az ügyfélszolgálatot és az intézmények mindennapi tevékenységét illetik.

A lakosságot arra kérjük, hogy a következő időszakban lehetőleg csak telefonon (0265-263-211) vagy e-mailben (cjmures@cjmures.ro) lépjenek kapcsolatba a Maros Megyei Tanáccsal, és ügyintézés végett csak akkor jöjjenek el személyesen az intézmény székhelyére, ha ez feltétlenül szükséges. A munkaprogram ideje alatt a megyei tanács alkalmazottai telefonon és e-mailben is tájékoztatni tudják az állampolgárokat az őket érdeklő kérdésekről.

A következő időben csak az alkalmazottak, indokolt esetben a különböző közintézmények vezetői és a helyi önkormányzatok elöljárói tartózkodhatnak a közigazgatási palota épületében.

Az állampolgárokat csak a megyei tanács iktatójában fogadják ügyintézés céljából. A földszinti iktatóirodát a megyei tanács Városháza (Primăriei) utca felőli oldalsó bejáratán lehet megközelíteni. Az iktatóiroda munkaprogramja nem változott, hétfőtől péntekig 8.00–16.00 óra között tart nyitva, de az állampolgárok biztonsága érdekében korlátozzák, hogy hány személy tartózkodhat egy időben az irodában, hogy be lehessen tartani a két személy közötti 1,5-2 méteres biztonságos távolságot.

Ugyancsak az iktatóban kerül sor az audienciákra, itt lehet benyújtani az urbanisztikai kérvényeket és egyéb dokumentumokat, továbbá itt lehet befizetni a különböző illetékeket és díjakat is.

A Maros Megyei Tanács felhívja a civil szervezetek és az egyházak képviselőinek figyelmét, hogy ha pályázatot készülnek benyújtani a meghirdetett vissza nem térítendő támogatásokra, a pályázati dokumentációt lehetőleg küldjék postai úton vagy futárszolgálattal. A postai bélyegzőn 2020. április 15., 16:00 óra előtti időpont kell szerepeljen.

A Maros Megyei Tanács székházában lévő gyűléstermeket és irodákat rendszeresen fertőtlenítik, és az intézmény bejáratánál fertőtlenítőszert biztosítanak minden belépő számára.

A megyei önkormányzathoz tartozó igazgatóságok és osztályok tevékenységük függvényében hoztak intézkedéseket arról, hogy hogyan csökkentik az intézményben egyidejűleg jelen lévő személyek számát. Így a szükségállapot ideje alatt az alkalmazottak egy része otthonról fog dolgozni, míg azok, akik esetében az otthoni munkavégzés nem lehetséges, több váltásban járnak be a hivatalba.

A Maros Megyei Klinikai Kórház is számos intézkedést vezetett be a koronavírus-járvány terjedésének korlátozására. Minden kórházba belépő beteg esetében járványtani szűrést végeznek, beleértve a sürgősségi eseteket is. A Gheorghe Marinescu utca 1. szám alatti klinikák udvarán szűrősátrat állítottak fel a koronavírus-fertőzéssel gyanúsított betegek vizsgálatára. A sebészeten csak a sürgősségi eseteket látják el, a kórházi beutalásokat minden részlegen 50 százalékkal csökkentik, prioritásként kezelve a sürgősségi ellátást. A fertőzőklinikán ágyakat szabadítottak fel, hogy fogadni tudják a koronavírusos betegeket.

A megyei kórház járóbeteg-rendelőiben kizárólag előzetes programálás alapján fogadják a betegeket, és csak azokat szolgálják ki, akiknek meg kell hosszabbítani a betegszabadságát, vagy a krónikus betegségben szenvedőket, pl. cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők esetében azokat, akiknek receptet vagy a kiírt terápiát kell meghosszabbítani.

A dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Kórház is meghozott minden szükséges óvintézkedést. Minden kórházba belépő beteg járványtani szűrésen esik át a kórház udvarán felállított szűrősátorban. A sebészeten csak a sürgősségi eseteket látják el, a kórházi beutalásokat minden részlegen 50 százalékkal csökkentik, prioritásként kezelve a sürgősségi ellátást. A járóbeteg-rendelőkben csak a programált betegeket fogadják, őket is járványtani tesztnek vetik alá.

A Marosvásárhelyi Transilvania Repülőtér a megszokott program szerint működik. A repülőtérre érkező és innen induló járatok zavartalanul működnek. A repülőtérre érkező utasokat a törvény által előírt ellenőrzésnek vetik alá a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. A repülőtéren minden területet és felületet, amelyekkel az utasok érintkezésbe kerülnek, folyamatosan fertőtlenítenek, és biztosítják a repülőtér személyzetének védelmét szolgáló intézkedéseket is (védőmaszk, kesztyű stb.).

A Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság is korlátozó intézkedéseket vezetett be az ügyfélszolgálat terén. Az intézményhez intézett kérelmeket és az intézmény tevékenységi tárgyával kapcsolatos összes dokumentumot postán (Trébely u. 7., Marosvásárhely, Maros megye, CP. 540081) vagy faxon (0265-211-561) lehet eljuttatni az igazgatóságnak.

Ugyanakkor felfüggesztették a következő tevékenységeket: a segesvári neuropszichiátriai központban a gyermekeknek tartott nappali foglalkoztató tevékenységeket, a szociális szolgáltatások kedvezményezettjeinek szervezett rekreációs és társasági tevékenységeket, a látogatók fogadását a szociális központokban, valamint a családi típusú házakból való kijárást.

Több intézkedést vezettek be a gyermekeknek nyújtott komplex értékelési szolgáltatásokkal, valamint a fogyatékossággal élő felnőttek értékelésével kapcsolatban is. Ezek az intézkedések az igazgatóság honlapján érhetők el: https://bit.ly/2QrltDf

A Maros Megyei Személynyilvántartó Igazgatóság felfüggesztette az ügyfélfogadást. A kérelmeket adott esetben postán és e-mailben kell benyújtani a djepmures@cjmures.ro címen. Kivételes, sürgősségi helyzetekben a dokumentumok, illetve formanyomtatványok igénylése előzetes egyeztetés alapján történik a 0265-311-109-es telefonszámon.

A lakosságot érintő intézkedésekről részletes információt az intézmény honlapján találnak: https://bit.ly/2QkHnb9

A Maros Megyei Barlangi és Hegyimentő Szolgálat is tervet dolgozott ki tevékenysége folytonosságának biztosítása érdekében. Továbbra is állandó szolgálatot biztosítanak a hegyimentő szolgálat munkapontjain, hétköznapokon Marosvásárhelyen, hétvégén Szovátán és Palotailván is. Sürgősségi helyzetekben a szolgálat készenléti egysége bármikor bevethető.

Zárva vannak a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények. A Maros Megyei Könyvtár (a Teleki Tékát is beleértve), illetve a Maros Megyei Múzeum (a Kultúrpalota is) zárva van a látogatók számára. Törölték a Maros Művészegyüttes, az Ariel bábszínház és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia előadásait és kiszállásait, valamint ezeknek az intézményeknek a székhelyén a külső szervezők által szervezett eseményeket is felfüggesztették. Az intézmények nyilvános tereit fertőtlenítették.

A Hagyományos Kultúra és Művészeti Oktatás Maros Megyei Központja által szervezett tanfolyamokat a vészhelyzet idejére felfüggesztették.

A marosvásárhelyi és szászrégeni Inkluzív Oktatási Központok zárva vannak, és fertőtlenítik azokat a tereket, ahol az iskolai tevékenység zajlik.

2020. március 18.

A Maros Megyei Tanács sajtóirodája

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére