Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Tudta? Honnan ered a nőnap, és mit ünneplünk ekkor?

Tudta? Honnan ered a nőnap, és mit ünneplünk ekkor?

Ma már elsősorban apróbb ajándékokkal, például virággal kedveskednek a nőknek nőnapon, és csak viszonylag kevesen tudják, hogy miről is szól valójában ez a nap. A nemzetközi nőnapon eredetileg a nők egyenlő jogait ünnepeljük.
A nemzetközi nőnapot az ENSZ is a világnapok közt tartja számon.

A nőnap eredetileg a mai virágos, kedveskedős megemlékezéssel szemben munkásmozgalmi eredetű, harcos, a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt.

Manapság a különféle civil szervezetek ezen a napon világszerte, a nők elleni erőszak, a nőket érő családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az egyéb, a nők ellen elkövetett erőszak formái elleni tiltakozásuknak is hangot adnak

Hogyan lett ünnep a nőnap?
1857. március nyolcadikán közel negyvenezer nő sztrájkolt egyenlő bérért és munkaidő-csökkentésért New York-ban, ezért ezen a napon ünnepeljük a nők jogait az ENSZ-közgyűlés 1977-es döntése értelmében.

Ennek előzményeként (először 1909-ben) az Amerikai Szocialista Párt február 28-án kezdte ünnepelni a nőnapot, amit 1909-től egészen 1913-ig ezen a napon tartottak. Először 1913-ban Clara Zetkin tett javaslatot arra a koppenhágai II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson, hogy minden évben rendezzenek világszerte nőnapot.

1911-ben Dániában, Németországban, Ausztriában és Svájcban ünnepelték meg először a nemzetközi nőnapot, ekkor azonban még 1911. március 19-én. A nők mellett több férfi is utcára vonult, elsősorban a nők választójogáért küzdöttek.

Csehszlovákiában 1921-ben ünnepelték elősször, egy évre rá már tömeges jelleget öltött. A 2. világháború alatt beszüntették, utoljára 1938-ban tartották meg, majd 1945 után újra felújították.

Magyarországon először 1913-ban tartottak nemzetközi nőnapot, ám csak 1948-tól kezdték azt március nyolcadikán ünnepelni. A Rákosi-korszakban kötelező ünnep lett a nőnap, jelenleg ugyanakkor már elvesztette ekkori jelentését, és elsősorban annyi maradt meg az ünnepből, hogy valamiféle aprósággal, például virággal kedveskednek ekkor a nőknek.

Az ünnep időpontja 1917 március nyolcadikán vált véglegessé, amikor is a nők Oroszországban békéért és kenyérért tüntettek,

és ugyan nem közvetlenül ennek hatására, de lemondott II. Miklós cár, majd a nőknek is szavazójogot biztosító polgári kormány alakult. Ezt megelőzően először 1914-ben ünnepelték március nyolcadikán a nőnapot, két elmélet is létezik arra, hogy miért következett be ez a változás. Az egyik szerint

a textilmunkásnők 1857-es sztrájkjára, más források szerint az 1908-ban ezen a napon egy amerikai gyárban elhunyt 129 munkásnő emlékére változott meg a dátum.

Forrás
bestofcafe.hu

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére