Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Az újra kinyitó fogorvosi rendelőkben

Az újra kinyitó fogorvosi rendelőkben

Hogyan kell ellátni a pácienst?
A rendkívüli módon terjedő új koronavírus-világjárvány eddig nem tapasztalt helyzetet teremtett a fogorvoslás területén is. Mivel a fogorvos szájban dolgozik, a SARS-CoV-19 vírus pedig cseppfertőzéssel terjed, már a járvány kezdetén elrendelték a fogorvosi rendelők bezárását. A szükségállapotról a veszélyhelyzetre való áttérés nyomán a fogorvosok május 15-ét követően nyithatják meg újra a rendelőjüket.
Legtöbbjüknek a helyzetét mind gazdasági, mind egyéb szempontokból súlyosan érintette a szükségállapot, a rendelők fenntartása az újraindításukra és a működtetésükre megszabott feltételek betartása miatt rendkívüli költségekkel jár, figyelembe véve a rendelési idő alatt ellátható betegek alacsony számát is.

A fogorvosi rendelők újranyitására vonatkozó feltételeket 15/3BExN/2020-as számú határozatával a Romániai Fogorvosi Kamara országos végrehajtó bürója fogadta el, és hozta (hozza) létre a központi, valamint a megyei munkacsoportokat, amelyek az előírások betartását fogják ellenőrizni.

A fogorvosi tevékenység átszervezésének legfontosabb előírásai (a teljesség igénye nélkül):

A rendelőkbe telefonon lehet bejelentkezni, hogy mennyire sürgős a beavatkozás, azt az orvos dönti el. A páciensnek felelnie kell egy kérdéscsoportra, amelyből kiderül, hogy nincsenek a járványra jellemző tünetei, nincsen karanténban, házi elkülönítésben. Az orvosnak úgy kell beosztania a pácienseket, hogy azok ne találkozzanak egymással, sőt egyik távozása után húsz perc elteltével érkezhet a másik.

Várakoztatni egy pácienst 15 percig lehet. Aki ezt az időt nem akarja a váróteremben tölteni, azt kérésre telefonon értesíti az orvos, amikor sorra kerül.

Előzetesen tájékoztatni kell a pácienst a biztonsági előírásokról, továbbá arról, hogy csak indokolt esetben (gyermek, idős, beteg vagy sajátos igényű személy) érkezhet kísérővel. A várótermet, amelyet minden páciens után fertőtleníteni kell, át kell rendezni úgy, hogy a felületek könnyen fertőtleníthető anyagból legyenek, az ülőhelyek 1,5–2 méter távolságra helyezkedjenek el, a folyóiratokat, játékokat és más tárgyakat, amelyeket megérinthetnek a páciensek, és nehéz fertőtleníteni, el kell távolítani. A bejáratnál kézfertőtlenítő szert kell elhelyezni, vagy fertőtlenítő papírzsebkendőket. Minden páciens személyes tárgyait nejlonzsákban kell elhelyezni. A rendelőkben biztosítani kell azt, hogy megfelelő mennyiségű fogászati anyag és fertőtlenítőszer álljon az orvos rendelkezésére.
Ha lehetséges, az ajtókat mind bemenetkor, mind távozáskor a rendelő személyzete kell hogy kinyissa. Belépéskor mind a páciens, mind a kísérő egy klóralapú fertőtlenítőszerbe itatott lábtörlőn kell áthaladjon, majd a páciensnek és kísérőjének is megmérik a testhőmérsékletét. Ha láza van, nem fogadhatják. Ha nincs, a belépést követően kötelező a kézmosás szappanos vagy fertőtlenítőszeres vízben, majd helyben is válaszolnia kell az egészségi állapotára vonatkozó kérdőívre. A maszk, cipővédő és az egyszer használatos köpeny viselése kötelező.

Az ellátást végző személyzetnek be kell tartania a kézmosásra vonatkozó szabályt, védőruhát kell viselnie, steril eszközöket használnia, a rendelő felületeit előzetesen fertőtlenítenie.

Az egyszer használatos (N95, FFP2, FFP3standard) sebészeti maszkot minden páciens után cserélni kell, az annak megfelelőt legtöbb négyóránként). Kötelező a védőszemüveg vagy az arcpajzs használata, amelyeket – ha újrahasználatosak – minden páciens után fertőtleníteni kell, és cserélni azt, ami egyszer használatos. A fogászati kezelést természetes vagy automatikus szellőzéssel ellátott helyiségben lehet végezni, amelynek ajtóit a kezelés alatt be kell zárni, hogy ne léphessen be senki. Nem ajánlatos a fiókokat nyitva tartani.

Kezelés után a személyzetnek 1-1,5%-os hidrogén-peroxiddal vagy 0,2-10%-os jódalapú fertőtlenítőszerrel kell szájat fertőtleníteni. A pácienstől is meg kell követelni az alapos szájtisztaságot. A rendelet előírja a kézi eszközök előnyben részesítését, továbbá, hogy a forgó eszközöket (turbina, könyökdarab) óvatosan, a legkisebb vízsugárral kell használni, hogy ne terjesszék a vírust a levegőben. Ha elengedhetetlen az alkalmazásuk, a pácienst a rendelés végére kell beosztani. Erős nyálelszívó használata indokolt, ha seb keletkezik, felszívódó szállal kell bevarrni.

Kezelés után fertőtleníteni kell a rendelő minden szegletét, a kilincseket és a villanykapcsolókat is, továbbá a védőöltözet minden darabját. Az egyszer használatos felszerelést, anyagokat az erre a célra kijelölt szeméttartókban kell tárolni.

Végül kezet kell mosni szappanos vízben, majd fertőtleníteni a gumikesztyű felhúzása előtt, és az ajtót, ablakot kinyitva legkevesebb 15 percen át jól ki kell szellőztetni a rendelőt.

Ha koronavírussal fertőzött pácienst vállal az orvos, akkor még szigorúbb óvintézkedéseket kell betartania – olvasható egyebek mellett a rendelők működtetésére vonatkozó előírások között.

Bodolai Gyöngyi
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére