Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Májusi kullancsveszély

Májusi kullancsveszély

Ember és állat harmóniája
Az utóbbi hetekben egyre többen keresik fel az állatorvosi rendelőket kullancseltávolítás végett. Az idő felmelegedésével, s különösen május 15-e után, nő a fertőzésveszély, mivel ember és állat több időt tölt majd a szabadban, ezért nem árt az óvatosság.
Az erdő melletti területek, üres, bokros telkek, kaszálatlan, gondozatlan parkok a szabadon kószáló kutyák és macskák számára tavasztól késő őszig megannyi veszélyt rejthetnek. Márciusban már támadnak a kullancsok, áprilisban és májusban erőteljesebben, július–augusztusban a száraz, forró időjárást nem kedvelik, de azt követően késő őszig igencsak aktívak, a magas páratartalom kedvez aktivitásuknak.

Amint dr. Pálosi Csaba, a Noé Bárkája kisállatklinika vezetője hangsúlyozta, a legújabb kutatások szerint a legeredményesebb, ha két órán belül eltávolítják a kullancsot az állatból. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a lenyelt kullancs is okozhat megbetegedést, mivel a kutya sok esetben kinyalja, kiszedi testéből az élősködőt és lenyeli. A visceralis leishmaniasis nevű betegség terjedését eddig a homoki légyre fogták, de az újabb kutatások szerint a kullancs is terjesztheti, így megsokszorozódik a kullancsok által terjesztett fertőzések köre. A leishmaniasis környékünkön importbetegségként csak elvétve fordul elő, a délkeleti országrészre – Tulcea környékére, Olténiáig – jellemző. Lappangása több nap, de akár több hét is lehet, bőrfekélyek kialakulásával jár, amelyekből kimutatható a kórokozó. A betegséget egy ostoros egysejtű protozoon okozza. Az egysejtű különböző fajai többféleképpen hatnak a szervezetre: bőrelváltozásokat, fekélyeket okozhatnak a szájban és az orrnyálkahártyán, illetve megtámadhatják a belső szerveket (lép, máj), a csontvelőt és a nyirokcsomókat is. A felelősségteljes állattartás egyik elvárása, hogy a gazdában tudatosuljon az élősködők, így a kullancs által okozott fertőzés veszélye, ami többnyire megelőzhető.

Megelőzés és az élősködő eltávolítása
A megelőzés érdekében kutyák számára kullancsellenes samponok, csöpögtetőoldatok, tabletták, speciális nyakörvek ajánlottak. A kertben tartott vagy kirándulásra vitt társ-állatot rendszeresen, lehetőleg naponta át kell vizsgálni. A legfontosabb időben észrevenni az élősködőt az állat szőrzetén, kirándulás alkalmával ajánlatos óránként átvizsgálni a kutyát, és a kullancsot a lehető leggyorsabban el kell távolítani. A művelet egyszerűsége miatt nem mindig szükséges állatorvoshoz menni. A speciálisan kialakított eltávolító csipesz és kanál állatorvosi rendelőkben és gyógyszertárakban is beszerezhető. A kullancsot a bőrhöz a lehető legközelebb kell megfogni, majd óvatos, de határozott, csavaró és kissé kifele húzó mozdulattal kell eltávolítani. A csavarás iránya teljesen mindegy. Különösen ügyelni kell, hogy a potroha ne nyomódjon meg vagy szét, mert eközben kórokozókat öklendezhet a sebbe. Ha a feje beszakad, injekciós tűvel ki lehet piszkálni. A sebet és az eltávolító eszközt fertőtleníteni kell, majd alaposan kezet kell mosni.

A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs, amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást és más fertőzéseket terjeszthet kutyára és emberre egyaránt. A megelőzés érdekében figyelembe kell venni, hogy nem csupán azok vannak kullancscsípésnek kitéve, akik sokat tartózkodnak a szabadban, ugyanis a kullancs városi környezetben is előfordul kertekben, parkokban, fás-bokros területeken, strandokon, játszótereken, kutyafuttatókban.

Évente néhány babéziózisos eset
Amint a Noé Bárkája kisállatklinika szakorvosa kifejtette, a kullancscsípés egykor nem számított sürgősségi esetnek, három nap múltán is el lehetett távolítani az élősködőt. Az újabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy már az első három órában bejuttathatja a kórokozókat az állat szervezetébe, ezért sorolják a sürgős esetek közé. A kullancs által okozott egyik legveszélyesebb betegség a kutyáknál a babéziózis (vörösvérsejt-parazita). A lappangási idő általában néhány nap, de lehet két-három hét vagy akár hónap is. Legtöbb esetben a csípés után egy héten belül a kutya hirtelen súlyosan belázasodik. Elesett és kedvetlen lesz, idegrendszeri problémák jelentkeznek. Rövid időn belül a vizelete sötét színűvé válik, a feketekávéhoz lesz hasonló, az állat pedig besárgul. Késlekedés nélküli, azonnali orvosi kezelés mellett az állat jó eséllyel gyógyítható, anélkül azonban a betegség néhány napon belül végzetes lehet a kialakuló veseelégtelenség következtében.

Maros megyére egyelőre nem jellemző a kórokozót hordozó kullancs elterjedése (valószínűleg az éghajlatnak köszönhetően még nem szaporodtak el a fertőzött élősködők), évente azonban rendelőjükben előfordul néhány babéziózisos eset is – hangsúlyozta az állatorvos.

Szer Pálosy Piroska
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére