Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / KRESZ-vizsgák online időpontkérésre

KRESZ-vizsgák online időpontkérésre

Megemelték a vezetői és a forgalmi engedélyek díját
Június 22-étől, hétfőtől megkezdték az elméleti vizsgáztatásokat, amelyekre online időpontkérés alapján lehet előjegyeztetni.
Megkeresésünkre a Gépjármű-bejegyzési és Hajtási Jogosítványok Hivatalának vezetője, Cămărăşan Simion főfelügyelő arról tájékoztatott, hogy hétfőn és kedden, június 22-én és 23-án 90-90 tanulóvezető vett részt a KRESZ-vizsgán. Így azoknak, akik elvégezték a gépjárművezetői tanfolyamot, de a koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot miatt még nem kaptak időpontot az elméleti KRESZ-vizsgára, újra lehetőségük nyílik megméretni tudásukat. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy a járványügyi intézkedések betartása érdekében a dossziék benyújtásához, illetve bármilyen más ügyintézéshez online időpontot kell foglalni a hivatal www.drpciv.ro honlapján, az ügyfélablakoknál naponta akár száz-százhúsz vizsgázó dossziéját is átvehetik.

Marosvásárhelyen a hivatal volt Kossuth/Călăraşilor utca 26–28. szám alatti székhelyén június 22-étől, hétfőtől szerdáig 8–12 és 12.30–15.30 óra között, csütörtökön 8–12 és 12.30–17.30 óra között, illetve pénteken 8–13.30 óra között fogadják az ügyfeleket a gépjármű-bejegyzési kérelmekkel, illetve adják ki az okmányokat, az ideiglenes forgalmi engedélyt, valamint igényelhetik a forgalomból való törlést és a lejárt érvényességű vezetői engedélyek megújítását. Bővebb felvilágosítással a gépjármű-bejegyzések kapcsán a 0265/261-686-os telefonszámon, a hajtási jogosítványt és sofőrvizsgát érintő kérdésekben a 0265/230-021-es telefonszámon szolgálnak.

Az elméleti vizsgákra hétfői és keddi napokon 8–12 és 12.30–15.30, valamint csütörtökön 8–12 és 12.30–17.30 óra között lehet online időpontot foglalni. A gyakorlati vizsgákra szerdai napokon 8–12 és 12.30–15.30 óra, valamint pénteken 8–13.30 óra között lehet időpontot előjegyeztetni.

Az elméleti és a forgalmi vizsgáztatás alatt is előírásszerűen kell megjelenni, amint hangsúlyozta, a védőmaszk viselése kötelező a vizsgázónak és vizsgáztatónak egyaránt, 37,2 C-fokos testhőmérséklet esetén a jelölt vizsgáztatása elmarad, az 1,5 méteres távolságot be kell tartani a gyülekezési helyen, a tömeg elkerülése érdekében azonban kísérő nélkül kell érkezni, a vizsgázó mellett csak a vizsgáztató és az oktató foglalhat helyet a járműben.

A hajtási jogosítvány és gépjármű-bejegyzési hivatalok által kibocsátott okiratok a jelenlegi rendelkezések értelmében ezután is érvényesek maradnak, a meghosszabbított készenléti állapot felszámolását követő további 90 napig. Hasonlóképpen érvényesek a gépjármű forgalomba való bejegyzéséhez, átíratásához, a forgalmi engedély cseréjéhez szükséges okiratok is.

A szükségállapot és a készenléti állapot időszakával arányosan meghosszabbították a sofőrvizsgára való felkészülési időt is, a gépkocsivezető-képző tanfolyam befejeztével ugyanis egy év állt rendelkezésére a tanulóvezetőnek jogosítványt szerezni. Ezt az egy évet most meghosszabbították a szükségállapot és a jelenleg is tartó készenléti állapot időszakával.
Akiknek a március 16. – május 17. közötti szükségállapot idején járt le a tanulóvezető-képző dossziéjuk egyéves érvényessége, automatikusan meghosszabbítják, akárcsak a dokumentumok érvényességét – fejtette ki.

Átlagban hetente ötször tartanak forgalmi vizsgát, közülük három alkalommal Marosvásárhelyen, a létszám függvényében pedig egy-kétszer Segesváron, Szászrégenben és Dicsőszentmártonban. Egy-egy vizsganapon hozzávetőleg nyolcvan-száz tanulóvezető próbál kisebb-nagyobb szerencsével járművezetői engedélyt szerezni.

A vezetői engedély 89, a forgalmi 49 lej
Június 17-étől a gépjárművezetői jogosítvány és a forgalmi engedély kiváltásának új díjszabása van – tájékoztatott az Országos Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Igazgatóság.

A gépjárművezetői jogosítvány kiváltása 68 lejről 89 lejre nőtt, míg a forgalmi engedély kiváltása 37 lej helyett 49 lejbe kerül. Azoknak, akik június 17-e előtt befizették a régi tarifát, és 30 napon belül kiváltják az új hajtási és/vagy forgalmi engedélyt, nem kell különbözetet fizetniük. Azoknak azonban, akik meghaladják a 30 napos határidőt, ki kell fizetniük a különbözetet.

Szer Pálosy Piroska
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére