Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / 21.726.000 lej Maros megyének az árvízkárok kiküszöbölésére

21.726.000 lej Maros megyének az árvízkárok kiküszöbölésére

Maros megye is azoknak a megyéknek a listáján van, amelyek a júniusi árvizek nyomán kártérítést kaptak a kormánytól.
A döntést a kabinet július 16-i ülésén hozták meg, több mint 353 millió lejt utalnak ki a kormány intervenciós alapjából a természeti katasztrófa sújtotta megyék közigazgatási egységei számára.

A kormányhatározat értelmében Maros megye megkapta a kért teljes összeget, azaz 21.726.000 lejt, a Maros megyei prefektúra kooordinálásával 41 helyi területi közigazgatási egységben végzett felmérések alapján.

„Az árvizeket követő nehéz két hét után a prefektúra intézménye felmérő csoportjai az intézmény vezetésével kiszálltak a helyszínekre a károk felmérése érdekében. Alig három nap alatt elkészült az általános jelentés a közérdekű objektumok helyreállítási összegeiről, a kormány pedig a kért összeget teljes egészében kiutalta a prefektúrának. Mind a direkt érintett megyei intézmények, mind a kormány a közösségek szükségleteinek megfelelően intézkedtek” – nyilatkozta Mara Togănel, Maros megye prefektusa.

A kiutalt összegeket a helyhatóságok, a katasztrófavédelmi felügyelőségek és a prefektúrák képviselői állapították meg azokban a megyékben, amelyek árvízkárokat szenvedtek, ahol földcsuszamlások történtek, illetve ahol a hidrotechnikai infrastruktúra megsérült, vagy ahol a töltések és védőmartok, a megyei, községi utak, hidak, pallók, gátak megsérültek – olvasható a prefektúra közleményében.

Az összeget megyei és községi utak felújítására, hidak, pallók rendbetételére, utcák újjáépítésére, partvédő falak építésére, erdei és mezei utak felújítására, partvédelemre, gazdasági-szociális létesítmények javítására, gyalogátjárók újjáépítésére, vízhálózatok rendbetételére, iskolák, sportbázisok felújítására használhatják fel az árvízkárt szenvedett közigazgatási egységek, a prefektúra leosztása szerint.

Az árvíz által érintett települések Maros megyében:

A prefektúra jelentése szerint 22 közigazgatási egységben mintegy 58 településen okozott kárt az árvíz. Ezek: Gödemesterháza, Gyulakuta, Görgényszentimre, Libánfalva, Nyárádmagyarós, Mezőceked, Marosvécs, Alsóidecs, Magyaró, Tekeújfalu, Erdőszentgyörgy, Nyárádremete, Beresztelke, Marosfelfalu, Mezőzáh, Szászrégen, Mezőtóhát, Ádámos, Csatófalva, Dózsa György, Déda, Küküllőszéplak.

A helyi katasztrófaelhárító bizottságok jelentései szerint 177 lakóházat és 395 gazdaságot öntött el az ár, 4,15 km megyei utat, 30,72 km községi utat, 58,45 km utcát és 44,7 km erdei és mezőgazdasági utat, 74 hidat és pallót, 510,6 hektár mezőgazdasági területet, 171,3 ha legelőt és kaszálót, illetve 282 kutat rongált meg az árvíz.

Mózes Edith
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére