Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Illegális fakitermelés Maros megyében

Illegális fakitermelés Maros megyében

Összegzett a környezetvédelmi minisztérium ellenőrző testülete
Amint korábban írtunk róla, augusztus 17-én Costel Alexe környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási miniszter Lucian Mihai Manoiu, a minisztérium ellenőrző testületének igazgatója és Gelu Puiu államtitkár társaságában Maros megyei látogatásakor személyesen jelentette be a prefektúrán tartott sajtótájékoztatón, hogy a minisztériumhoz egyre több panasz érkezett az illegális fakivágásokról, ezért országszerte, így megyénkben is nagyszabású ellenőrző akciót kezdeményeztek. Október 14-én a minisztérium honlapján közzétették a megyénket érintő kivizsgálások eredményét. Erről számolunk be az alábbiakban.

Augusztustól a minisztérium szakértői és a brassói központú regionális erdészeti felügyelőség tagjaiból álló bizottság a Maros Megyei Erdőgazdálkodási Igazgatóságon, illetve a hozzá tartozó 10 erdőkerületben végzett alapos kivizsgálást. Megállapították, hogy megyénkben több mint 2 millió lej értékben 6000 köbméter fát vágtak ki illegálisan. Összesen 48 bírságot róttak ki 301.000 lej értékben, és 48 alkalommal bűntényt állapítottak meg. Ugyanakkor a helyszíneken beazonosítottak 4.706 fatönköt, amelyek esetében a fákat indokolatlanul vágták ki. Az így „eltűnt” fa értéke 1,5 millió lej. Továbbá, mintegy 600.000 lej értékben 2800 köbméter fát foglaltak le azoktól, akik a fa származását nem tudták igazolni.

A miniszter szerint az ellenőrzés során kiderült, hogy a megyei igazgatóságot, valamint a görgényi, fancsali és szovátai erdőkerületeket „hibásan menedzselték”. Hozzátette: mentalitásváltásra van szükség a minisztérium hatáskörébe tartozó intézményeknél, és aki nem jár el törvényesen, az majd felel tetteiért. Továbbra is kötelezi a szaktárcát, hogy minden eszközzel feltárja az illegális fakivágásokat és engedély nélküli faanyag-szállítást.

Az ellenőrzés eredményeit összesítő jelentést átküldik a Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék mellett működő ügyészségnek, ahol többek között tovább vizsgálódnak a felmerült okirat-hamisítás, a hamis adatszolgáltatás és csalás vádja alapján. Az erdészeti őrség folytatja a kivizsgálást a megyei erdészeti igazgatóság által gondozott erdőkerületekben. A minisztérium keretén belül működő – erdőkitermelést engedélyeztető hatóság – visszavonja 10 gazdasági egység kitermelési engedélyét, mivel megállapították, hogy a megyei igazgatóság által gondozott erdőparcellákból törvénytelenül vágtak ki fákat – áll többek között a minisztérium közleményében.

Vajda György
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére