Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Tarlóégetéshez engedély kell(ene)

Tarlóégetéshez engedély kell(ene)

A száraz növényzet égetése miatt is bírságolnak
A Maros megyei tűzoltóknak a múlt héten újra több ízben kellett száraz növényzet, tarlótűz égetése miatt a helyszínre sietniük, mert fennállt a veszély, hogy a felügyelet nélkül hagyott tűz továbbterjed, illetve a közúti forgalmat is veszélyeztette. Annak ellenére, hogy a felügyelet nélküli tarlótüzek miatt bírságolnak, a tűzoltóknak ősszel és tavasszal egyre gyakrabban kell beavatkozniuk.

A dicsőszentmártoni 107 D megyei terelőút mellett múlt héten szerdán este a nádast gyújtotta fel valaki, a sűrű füst miatt egyik forgalmi sávon a rendőrség le kellett zárja a járműforgalmat. Másnap Ratosnyán, pénteken pedig Szászrégenben kellett tarlótüzet oltsanak. A felügyelet nélkül hagyott tarlótüzekre és a nyílt láng használatára vonatkozó jogszabály szerint, mivel a tűz veszélyezteti a környezet növényzetét és élővilágát, magas bírságokat helyeztek kilátásba.

Tilos nyílt láng használata lakóházak, takarmánytárolók, üzemanyagtárolók, gyúlékony épületek és tárgyak szomszédságában. A mezőgazdasági területek vagy erdőhöz közeli felügyelet nélküli tarlótüzek miatt is bírságolnak.

Növényi maradványok, hulladék vagy gyúlékony anyagok égetéséhez a polgármesteri hivatal által jóváhagyott engedéllyel kell rendelkezni, ugyanakkor óvintézkedésekkel biztonságossá kell tenni az égetést. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a tűz nem terjedhet át a szomszédos épületekre, gabonatáblákra, ültetvényekre, erdőre stb., ellenkező esetben 1.000–2.500 lej közötti bírságokat szabhatnak ki.

Február végén lépett érvénybe az a törvény, amellyel megtiltják a kertek, udvarok takarítása nyomán keletkező növényi hulladék elégetését is a magángazdaságokban.

A levegő védelméről szóló kormányrendelet értelmében amennyiben az illegális avarégetés bizonyítást nyer, a szabálysértő magánszemélyek akár nyolcszáz lejes bírságra is számíthatnak. Egyelőre azonban nem hallani a megoldások kidolgozásáról, a közösségi elszállításra és feldolgozásra vonatkozó útmutatókról. Az európai uniós normákra épülő törvény értelmében minden háztartásban külön kellene gyűjteni a hulladék komposztálható részét. Az új törvény értelmében 2021. február 20-ától tilos az avar, illetve az egyéb kerti hulladékok (ágak, gallyak, lomb- és fűnyesedék, kerti gaz), illetve a komposztálható hulladék elégetése, ez ugyanis nagymértékben szennyezi a levegőt, egészségkárosító hatására hivatkozva tiltanák meg az égetést és teszik kötelezővé a lakosság számára a lebomló háztartási hulladék komposztálását. A környezetvédelmi őrség végez majd ellenőrzéseket, különösen tavasszal és ősszel, és amennyiben avarégetésen kapnak egy magánszemélyt, 400–800 lej közötti bírsággal is sújthatják, a jogi személyek esetében pedig akár 10–20 ezer lej közötti is lehet a büntetés.

Szer Pálosy Piroska
Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére