Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Az uniós bíróság elutasította Románia fellebbezését a Minority SafePack uniós nyilvántartásba vétele ellen.

Az uniós bíróság elutasította Románia fellebbezését a Minority SafePack uniós nyilvántartásba vétele ellen.

Az Európai Unió Bírósága elutasította Romániának a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételét jóváhagyó európai bizottsági döntés miatt benyújtott fellebbezését – erről az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága tájékoztatott csütörtökön.
A Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányul, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

Az Európai Bizottság 2017. március 29-i határozatával vette részlegesen nyilvántartásba a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, Románia pedig 2017 júniusának végén a határozat megsemmisítése iránti keresetet terjesztett elő. Az Európai Unió Törvényszéke 2019. szeptember 24-i határozatával Románia keresetét elutasította, ezt követően Románia fellebbezést nyújtott be az uniós bírósághoz.

Az uniós bíróság csütörtökön kihirdetett, másodfokon meghozott ítéletében Románia fellebbezését ismételten elutasította és helybenhagyta a törvényszék korábbi döntését, valamint megerősítette az uniós bizottságnak a kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló határozatát.

A bíróság kimondta: a törvényszék helyesen ítélte meg, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatását, mint az Unió értékeit és céljait, az Európai Uniónak figyelembe kell vennie fellépései során a kezdeményezés által érintett területeken. Ami azt jelenti, hogy a kezdeményezés uniós bizottsági nyilvántartásba vétele nem volt jogellenes.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint azonban az Európai Bizottság a bejegyzés ellenére nem köteles jogszabály megalkotását kezdeményezni az ahhoz szükséges számú aláírás összegyűjtése esetén sem.

Az Európai Bizottság a nyilvántartásba vételt követően, már 2021 január közepén közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása elégséges a kezdeményezés céljainak támogatásához. A Minority SafePack kezdeményező bizottsága 2021 március végén ezért eljárást indított az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság elutasító döntése ellen. – írja az MTI

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére