Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Környezetbarátok az óvodában.

Környezetbarátok az óvodában.

Együtt a tiszta és vidám természetért

A környezet védelmének és szépítésének vágyából a 2021–2022-es tanévben a Szászrégeni 4-es Számú Napközi Otthon óvónői, egy újabb oktatási projektet indítottunk, a Szászrégeni Polgármesteri Hivatallal együttműködve, amelynek témája: Együtt a tiszta és vidám természetért. 

A természet iránti érdeklődés és szeretet a legtöbb gyermeknél ösztönös. Ezért fontos, hogy a gyerekeknél minél korábbi életkorban alakuljanak ki olyan viselkedések és szokások, amelyek egész életükre kihatnak. Ahhoz, hogy a természet barátai legyünk, ökológiai szemlélettel kell rendelkeznünk, meg kell védenünk, tisztán kell tartanunk és gondoskodnunk kell szépségeiről, bárhol és bárkik is vagyunk. Legfontosabb céljaink közül megemlíteném: az óvodások felelősségének fejlesztését a környezetvédelem fontossága iránt; a környezet értékével és tiszteletben tartásával kapcsolatos készségek és attitűdök felvázolása civilizált viselkedés során; a lakosság tudatosságának növelése a környezet fontosságával kapcsolatban is.

Nagy szeretettel, kíváncsisággal vettek részt csoportjaink gyerekei és szüleik az óvoda által szervezett ökológiai aktivitásokon: őszi nagytakarítás az udvaron, szelektív hulladékgyűjtés, ültetés, zöldséges kiskert kialakítása, növények gondozása stb. 

Tanév közepén úgy éreztük, hogy ez a téma nagyon aktuális és nagyon kedvez a kis ovisainknak. Így hát elhatároztuk, hogy nagyobb fába vágjuk a fejszénket, és megpróbálunk színesebb, vidámabb, tisztább, zöldebb udvart kialakítani, varázsolni óvodánk kis manóinak. Környezetvédelmi pályázatot írtunk és adtunk le a helyi tanácshoz támogatás érdekében. Sikerrel jártunk, így hát munkához is láttunk.

A pályázat során több élménydús, játékos interaktív tevékenységet szerveztünk gyerekeinkkel, szülőkkel és a helyi tanács több tagjával. Projektünk egy ökofelvonulással vette kezdetét városunk központjában, ahol a gyerekek a környezet védelmére, tisztaságára nevelő szórólapokat osztottak a járókelőknek, sugallva, hogy csak együtt sikerül a tiszta környezetet fenntartani. 

Óvodánk udvarát több cserjével és évelő virággal ékesítettük: babér illex, ezüstfenyő, orgona, magnólia, japán cseresznye, hortenzia, levendula. Meglepetésként ajándék fákat, virágokat és egyéb növényeket kaptunk az eladóktól (több tuja és boróka) és szülőktől (lila akác, fűszernövények, palánták) egyaránt. Hatalmas volt a lelkesedés, támogatás, de a munka is a szülők részéről, akik minden alkalomkor, amikor szükség volt rá, segítettek. 

Továbbá sikerült egy szenzoriális ösvényt alkotni a gyerekeknek újrahasznosított tárgyakból (gumikerekek, műanyag palackok, kupakok) és természetes anyagokból (fenyőtoboz, kövek, moha, homok, fakéreg stb.). A szenzoriális kertünk megvalosítását is fontosnak tartottuk a gyerekek részére, mivel megtapinthatják és megszagolhatják a különböző illatú növényeket, és megismerhetik a használatukat: bazsalikom, zsálya, kapor, csombor, petrezselyem, menta, citromfű. 

Ahhoz, hogy hasznosabban és több időt töltsünk a levegőn, hangsúlyt fektetünk a mozgásra is, tiszta környezetben egy egészségesebb életmódért. Különböző pszichomotorikus jellegű játékszereket vásároltunk az outdoros tevékenységek érdekesebb, hasznosabb, egészségre nevelőbb megvalósításáért.

Pályázati tevékenységeink október 19-én zárultak, amikor, nagy meglepetésünkre, nagy számban érkeztek az érdeklődők. Figyelembe véve a különböző korosztályokat, differenciáltan szerveztünk akadálypályákat a kis óvodásainknak, bemutatva, mennyi mindent tudnak a tiszta környezet védelméről, hogyan kell szelektíven gyűjteni a hulladékot, szórakoztató és egyben kreatív jellegű versenyt a jelen lévő felnőtteknek. Integráltunk mozgást, környezeti nevelést, játékot, művészetet. Nagy volt a jókedv és lelkesedés kicsiknél-nagyoknál. 

„A szemét túl értékes ahhoz, hogy csak úgy elhajítsuk, úgyhogy alternatív megoldásokat kell találnunk az ismételt felhasználására.” (Nicholas Mallos) 

A nap zárópontjaként az újrahasznosított tárgyakból alkotott jelmezeket mutattuk be intézményünk udvarán. Büszke vagyok, hogy a szülők, nagyszülők, kolleganők nagy fantáziával csodálni való ruhákat tudtak kreálni hulladékból a gyerekeknek.

Idén tovább folytatjuk terveinket, ökológiai tevékenységeinket, bízva, hogy kis „szorgoskáink” elsajátítják a viselkedés módját, a szabályokat, a szeretetet környezetünk iránt, újabb ismeretekkel gazdagodva, mint például a komposztálás lényege.

Úgy érzem, hatalmas volt a munka, de a végeredmény nagy sikerélménynek bizonyult. Szívből köszönjük a gyerekeknek, szülőknek, a Szászrégeni Polgármesteri Hivatal és a helyi tanács tagjainak, a polgármester úrnak, akik hittek bennünk, és esélyt adtak, hogy mindezt megvalósítsuk.

 Sütő Tünde óvónő,  4-es Számú Napközi Otthon, Szászrégen 

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére