Navigáció: Kezdőlap / Sport / Nem áll ki a botrányos bronzmeccsre a Sportklub és a Gyergyó.

Nem áll ki a botrányos bronzmeccsre a Sportklub és a Gyergyó.

A két székelyföldi klub ezzel is tiltakozik a Román Jégkorong Szövetség röhejes ad hoc döntése ellen, miszerint a bajnokságban nem rendeztek elődöntőket, hanem rögtön Corona Brassó–Steaua Bukarest finálét és GYHK–Sportklub bronzmeccset játszan(án)ak.

Legutóbbi beszámolónk óta befejeződtek a középszakasz alsó- és felsőházi küzdelmei a román pontvadászatban, a felsőházi rájátszásban első helyen végzett a Steaua, második lett a Brassó, a harmadik pozíciót pedig az Erste Liga friss bajnoka, a GYHK foglalta el. Mint ismert, a Csíkszereda rendkívül magabiztosan, még a középszakasz vége előtt bebiztosította státuszát a legjobb négybe, így Beczéék elviekben a legnagyobb nyugalomban készülhettek az elődöntő megmérettetéseire. De csak elviekben, ugyanis április 6-án a jött a megdöbbentő hír a Román Jégkorong Szövetségtől, amely teljes mértékben ellentétes a „fair play” és a sport szellemiségével: az utolsó utáni pillanatokban ad hoc jelleggel tudatták a legjobb négy együttessel, miszerint megváltozik a korábbi hivatalos menetrend, s az első helyezett nem a negyedikkel, a második pedig nem a harmadikkal fog játszani a döntőbe jutásért, hanem az első és második helyezettnek rögtön az aranyért, a harmadik-negyediknek pedig egyből a bronzért kell meccselnie. Ez többek között azért is sérelmezhető, mert a nyers tények függvényében kijelenthető, a Sportklubnak az alapszakasz befejeztével esélye sem lehetett a bajnokság megnyerésére, holott a csíkiak óriási energiákat mozgósítottak a negyedik pozíció megszerzéséért. Szilassy Zoltánék is méltán érezhetik sportszerűtlennek a kialakult szituációt, ugyanis a gyergyóiak információ hiányában úgy játszották le a teljes középszakaszt, hogy nem is sejthették, a harmadik hely megszerzésével automatikusan kirekesztődnek a fináléból.

Alig gravírozódott bele a Gyergyói Hoki Klub neve az Erste Liga serlegébe, az ünneplést követően a gyergyóiaknak április 1-jén máris jelenésük lett volna Brassóban, ám a szentmiklósiak nem álltak ki a mérkőzésre, ezért a találkozót megítélt eredménnyel 5-0 arányban a Corona nyerte. Két nappal később azonban már vállalta a játékot a GYHK, ám a Steaua nem kegyelmezett: a fővárosiak 10-3-ra győzedelmeskedtek Székelyföldön, a látogatók oldalán Péter Zsolt és Martinov duplázott, Csergő Hunor pedig egy találatig jutott. Április 5-én a visszavágón Bukarestben szintén erődemonstrációt tartott a Steaua, Razvan Lupescu együttese 17-1-re győzte le a mindösszesen két sorral kiálló Gyergyószentmiklóst. Egy napra rá rendezték az utolsó mérkőzést a felsőházban, az Erste Liga elődöntője után először találkozott újra a jégen a Brassó és a GYHK, az összecsapást Szabó Krisztiánék nyerték 9-2 arányban.

Miután derült égből villámcsapásként jött a lesújtó hír, miszerint a korábban kommunikált elődöntős lebonyolítás eltörlésre kerül, s a Steaua Bukarest a Corona Brasov csapatával meccsel a bajnoki címért, a GYHK és a Sportklub pedig maximum csak a dobogó harmadik fokára léphet fel, többen is kinyilvánították elégedetlenségüket: Bereczky Szilárd, a Gyergyói Hoki Klub menedzsere a Székelyhonon fejezte ki nemtetszését, csíki oldalon pedig Becze Tihamér közösségi oldalán egy hosszas bejegyzésben reagált a fejleményekre. Legutóbbi információink szerint az elégedetlenség hatására sem módosított határozatán a RJSZ, így az aranyérem sorsa két nyert találkozó után dől el. Az első összecsapást április 10-én, hétfő este vívták a csapatok, a Brassó hazai pályán 6-4-es vereséget szenvedett a Steauától, a fővárosiaknál Georgescu triplával vette ki a részét a győzelemből, a barcaságiaknál ezúttal csak a légiósok remekeltek. S amint azt sejteni lehetett, a két székelyföldi alakulat kölcsönösen megegyezett arról, hogy a szövetség kirekesztésére reagálva tiltakozásul nem lépnek pályára a kisdöntőben, demonstrálván ezzel is elégedetlenségüket az FRHG jogszerűtlensége ellen. A döntő második mérkőzéseit április 12-én rendezik, ha ekkor sem születik végső döntés, akkor a bajnokság mindent eldöntő játéknapjára április 14-én kerül majd sor.

jkb.hu

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére