Navigáció: Kezdőlap / Megyei hírek / Pénteken nyithat a Medve-tó.

Pénteken nyithat a Medve-tó.

Ha az időjárás megfelelően alakul

 Péntek délelőttre tervezik a szovátai Medve-tó megnyitását, ha a következő napok időjárása is megfelelően alakul – tudtuk meg a fürdővállalat üzemeltetési igazgatójától.

  A Medve-tó nyitásra készen lesz, hiszen a kötelező és betervezett javítási és karbantartási munkálatokkal az előző évekhez viszonyítva is nagyon jól haladtak. Az elmúlt időszakban kijavították a járdákat, a napozófelületet, a lépcsőket helyenként kicserélték ezeket. 

Emellett említésre méltó, hogy az elmúlt időszakban elbontották és újjáépítették a mozgáskorlátozottak közlekedését megkönnyítő szerkezeteket. Már csak apró munkálatok vannak hátra, mint az egyes falrészek kijavítása, meszelése, a csempézés – tájékoztatott Fülöp-Nagy János Róbert.

 Hozzátette: a tavat akkor érdemes megnyitni, ha a vízfelszín alatti sós réteg megfelelően felmelegszik, és eléri legalább a 42-46 °Celsius fokot, azaz annyi hőt raktároz el, amely elegendő lesz a nyári idényben a kellő vízhőmérséklet biztosítására. Sajnos az elmúlt időszakban az időjárás ezt nem segítette kellőképpen, de naponta követik a víz hőmérsékletének alakulását, és remélik, hogy pénteken megnyithatják a strandot. A népi hiedelem szerint, ha Medárd napján esik az eső, egy ideig még kitart a nedves idő, és Szovátán június 8. is csapadékos nap volt. Ennek ellenére optimistán tekintenek a következő időszak elébe, és remélik, hogy Medárd nem befolyásolja számottevően a következő napokat, és idén is sikeres, jó idény lesz. A tavaly és tavalyelőtt is a nyári idényben több mint 90 ezer belépőt jegyeztek, ezért most is derűlátóak, és legalább ennyi látogatóra számítanak. A strandot naponta 10 és 18 óra között tartják nyitva, a déli időszakban viszont a tavat „pihentetni” kell, ezért mindenkinek 13 órakor ki kell jönni a tóból, és csak 15 órától lehet visszatérni, de időközben a strandon tartózkodhatnak a vendégek. A napi belépő ára az idén a felnőttek számára 45 lej, a gyerekeknek 35 lej, a nyugdíjszelvény felmutatásával szintén 35 lejért lehet strandolni, míg a szovátai lakosok bérlete továbbra is 300 lej.

 Azt is megkérdeztük az igazgatótól: milyen idényre számítanak az Ensana szovátai vállalatánál? Június és július első fele jelenti itt az előszezont, július közepétől augusztus 20-25-ig a csúcsidényt, azt követően szeptember végéig az utószezont jegyzik. Ezek esetleges eltolódását az időjárás befolyásolhatja – mondta el a szakember. Az utóbbi két esztendőben a teljes év folyamán kedvezően alakultak a foglaltsági mutatók. Jelenleg a három szálloda 70-80 százalék között foglalt, csúcsidényben ez 90 százalék fölé emelkedik. A legkevesebb látogató március–április-ban van, de akkor is 50 százalék fölötti a lefoglalt szobák aránya, ami ugyancsak jónak mondható. Mivel a szovátai szállodák gyógyszállodalánchoz tartoznak, megvan a maguk gyógyvendégköre, ezenkívül jelen van a hétvégi turizmus (péntektől vasárnapig), hét közben pedig a konferenciákra érkezőkkel számolnak. A Szováta és a nemrég felújított Ursina szállodákban wellnessrészleg is van, de ez kimondottan a szállóvendégekre korlátozódik, külsős vendég érkezhet gyógykezelésre, de nem használhatja a SPA-részlegeket – mutatott rá Fülöp-Nagy János Róbert üzemeltetési igazgató.

 A szovátai Mogyorósi- és Fekete-tó már előzőleg megnyitott, az elmúlt hét végén pedig megnyitotta kapuját a parajdi sóbányához tartozó strand is, ahol a tavalyi áron válthatnak belépőt a vendégek.

Gligor Róbert László

Népújság

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére