Navigáció: Kezdőlap / Városi hírek / Új közösségi tér körvonalazódik Szászrégenben.

Új közösségi tér körvonalazódik Szászrégenben.

Bizonytalan, hogy hatvanéves születésnapjára felújul-e a szászrégeni Patria mozi, hiszen az Országos Beruházási Társaság (CNI) el van maradva a számlák törlesztésével. De Márk Endre polgármester bizakodó, hogy több tíz éves szünet után sikerül újra beüzemelni és kulturális központtá alakítani a belvárosi épületet.

Mostoha sorsa volt az 1964. augusztus 23-án beüzemelt szászrégeni Patria mozinak. A belvárosban, kitűnő helyen levő létesítményben 2005 óta nem volt filmvetítés, 2008-ban az ország többi mozijával együtt a helyi önkormányzat tulajdonába került. A mindenkori városvezetés többször próbált pályázni a filmszínház felújítására, nem nagy sikerrel. Jelenleg azonban gőzerővel dolgoznak a moziban. Hosszú út vezetett idáig A mozi felújításának terve 2021 januárjában került fel az Országos Beruházási Társaság (CNI) támogatási jegyzékére, akkor írta alá Márk Endre polgármester a finanszírozási szerződést – ennek értéke 11 millió lej. Azonban a munkálatok csak 2023 márciusában kezdődtek el, és jelenleg is zajlanak. Mint a városvezető elmondta, teljesen felújítják és kibővítik a meglevő épületet; lesz többek között egy nagyobb, 145 férőhelyes terem, amelyet kisebb részekre is lehet osztani, itt konferenciákat, színházi előadásokat is szeretnének tartani, de akár házasságkötő-teremként is használni lehet majd. Lesz továbbá egy 54 férőhelyes, 3D filmek vetítésére alkalmas moziterem, de kisebb foglalkozások megszervezését lehetővé tevő terem és falatozó is. Az épület előterét kiállítások megrendezésére is használni tudják majd. Nyáron már használnunk kellene a mozit, amelyben a legújabb hang- és fénytechnikai berendezések is lesznek. Azért mondom feltételes módban, mert sajnos az országos befektetési vállalat több számlát nem törlesztett, így csak bizakodunk, hogy a cég továbbra is dolgozni fog és befejezi a munkálatokat. Komoly kivitelezőről van szó, aki az országban már több moziépületet is felújított, felszerelt” – mondta a szászrégeni polgármester.

Az még nem dőlt el, hogy a város maga fogja a filmvetítést megoldani vagy bérbe adja a helyet egy szakcégnek. Az biztos, hogy a szászrégenieknek már idén lehetősége lesz helyben moziba menni, és nem kell ezért Marosvásárhelyre utazniuk. Szükség van a közösségi terekre Márk Endre elmondta, örvendenek, hogy végre munkateleppé vált a sokáig használatlanul álló mozi, hiszen szükség van filmszínházra, de újabb közösségi, kulturális térre is. Jelenleg a nagyobb rendezvényeket a kultúrházban szervezik, de a könyvtárban is van egy kisebb terem, ahol a magyar és román kisebb ünnepeket meg tudják tartani.

Szászrégen polgármester elmondta, hogy a korábbi polgármester a mozi és a városháza előtti központi parkban szervezte meg a városnapokat, de – mint a visszajelzésekből kiderült – az nem volt erre alkalmas, így a nagyobb koncerteket, szabadtéri eseményeket átköltöztették a Kerekerdő mellé. Jelenleg a városháza önerőből újíttatja fel a központi parkot, két kisebb játszóteret is kialakítanak és egységesítik a park kinézetelét. Fel fogják újítani a több éve nem működő szökőkutat is, de csak a park rendbetétele után, ugyanis nem lehet két munkatelepet megnyitni ugyanazon a helyszínen. A park bár most még munkatelep, nyáron már pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas helyszín lesz Szászrégen belvárosában.

(Forrás: Székelyhon.ro → https://szekelyhon.ro/aktualis/uj-kozossegi-ter-korvonalazodik-szaszregenben)

A szerző szászrégen.ro

Egy akinek nem tetszik a jelenlegi helyzet.

Szólj hozzá

E-mail címed nem közöljük nyilvánosan.A kötelező mezőket * jelöli *

*

Az oldal tetejére