Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Füttykoncert kísérte Gyurcsány beszédét

Füttykoncert kísérte Gyurcsány beszédét

A kormányfő rövid ünnepi beszédét szórványos taps mellett mindvégig fütty kísérte a Múzeumkertben. Gyurcsány Ferenc szavai szerint csak rajtunk múlik, milyenné tesszük Magyarországot: a harcos füttyök országává, vagy a béke, a nyugalom szigetévé. Az idei rendezvények különlegessége, hogy a kettes villamosok pályáján 1848-at, 1956-ot, illetve 1989-et idéző szerelvények járnak.

A kormányfő rövid ünnepi beszédét szórványos taps mellett mindvégig fütty kísérte a Múzeumkertben. Gyurcsány Ferenc szavai szerint csak rajtunk múlik, milyenné tesszük Magyarországot. Elmondta: tehetjük az indulat, a harcos füttyök országává, vagy a béke, a nyugalom szigetévé egy olyan világban, amely rólunk szól és amelyet azért építünk, hogy jobb legyen nekünk és gyermekeinknek. „Mi vagyunk a nemzet, a hazának nincsen ellenzéke, a hazának fiai vannak és lányai” – szögezte le Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: a többség békét és nyugalmat akar.

Az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja szerint a miniszterelnökön akartak ütni, de a nemzetet, a nemzeti ünnepet találták el azok az ünneprontók, akik megzavarták a miniszterelnök beszédét. Lendvai Ildikó frakcióvezető közleményében az áll, hogy nem lehet nem észrevenni, hogy jobboldali rendezvényeket még soha nem zavartak meg így, kizárólag a baloldali-liberális kormányokét és pártokét. Lendvai felszólította a jobboldali és szélsőjobboldali pártokat, hogy tartsák vissza a randalírozókat és határolódjanak el tőlük.

A Fidesz elnöksége sajnálattal értesült arról, hogy Gyurcsány Ferenc Nemzeti Múzeum előtt elmondott beszédét a hallgatóság egy része kifütyülte – áll közleményükben. A Fidesz álláspontja szerint a magyar szabadságot úgy lehet méltó módon megünnepelni, ha mindenki meghallgatja a másikat, ugyanakkor úgy vélik, hogy Gyurcsány Ferenc elmúlt hónapokban tett megnyilatkozásai sokban hozzájárultak ahhoz, hogy az ünnep örömteli pillanataiba sokak számára keserűség vegyült.

A beszéd alatti teljes hangzavarban a legtöbbször „Gyurcsány-Haynau” és a „Mondjál le, becsaptál minket”, „Magyarország jobbat érdemel” bekiabálások hangzottak el. Egy 30 fős társaság síppal, kereplővel „megint hazudsz”, „hazaáruló”, „mondjon le” kiáltásokkal fejezte ki elégedetlenségét Gyurcsány Ferenccel szemben. A demonstrálóknál volt egy Árpád-sávos zászló és feltűnt egy lapát is, amelyen „lapátra vele” felirat volt olvasható. A tüntetők, akik közül páran úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy nem szervezett megmozdulásról van szó, és most találkoztak először, a miniszterelnöki beszéd elhangzása után a Március 15. tér felé indultak, ahol Demszky Gábor főpolgármester mondott beszédet. A helyszínt biztosító rendőrök az MTI érdeklődésére elmondták, hogy nem volt szükség rendőri intézkedésre.

A miniszterelnök beszédében elmondta: vannak, akik tele vannak kétkedéssel, időnként szorongással, és vannak mások, akik tele vannak indulattal. „De ők is a miénk, mindenkire szükség van, mindenkire, mert belőlünk áll Magyarország”. „Tudom, hogy mit akartok, mit akar a magyar haza, a magyar nemzet; munkát akar, nyugalmat, egy boldog életet” – mondta. Gyurcsány Ferenc az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, valamint az 1956-os forradalom elbukására, majd az azt követő „kiegyezésre” utalva kijelentette: a szabadság és demokrácia eszménye mára kissé megkopott. Közölte, hogy új programra van szükség, de nincs szükség sem forradalomra, sem kiegyezésre, csak megegyezésre egy felemelkedő Magyarországért. „Egyezzünk meg egy felemelkedő Magyarországért” – mondta. A kormányfő úgy zárta beszédét: boldogságot Magyarországnak!

A miniszterelnök ezt megelőzően nem az előre kijelölt módon, hanem kisebb kitérőt téve indult át Parlamenttől a Nemzeti Múzeumhoz. Az eredeti forgatókönyv szerint a vezető politikusok és közjogi méltóságok az Alkotmány utcán indulva gyalog mentek át a múzeumhoz. A kormányfő azonban az Alkotmány utcánál váratlanul átbújt a kifeszített kötél alatt, és a földművelésügyi minisztérium épületét megkerülve tért vissza a kijelölt útvonalra, miközben szóba elegyedett a járókelőkkel. Egy hajléktalan hosszan kísérte a kormányfőt. Egy kisebb csoport füttyszóval fogadta a külön útra indult miniszterelnököt, egy harsány hang kitartóan „hazaárulózott”. Gyurcsány nem fordított figyelmet a kiabálókra.

A szerző vmlinuz

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére