Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Nem bűncselekmény szobrot állítani Wass Albertnek

Nem bűncselekmény szobrot állítani Wass Albertnek

Maros megye főügyésze, Dan Damian elrendelte, hogy ejtsék a vádat és ne kezdeményezzenek bűntetőjögi vizsgálatot Bartha József holtmarosi református lelkész és Pakó Benedek szászrégeni római katolikus plébános ellen. Ők templomuk udvarában mellszobrot állítottak Wass Albert író iránti tiszteletük jeléül. Az április 4-én keltezett értesítést csak április 20-án kézbesítette a posta Szászrégenbe és április 25-én Holtmarosra.

A Kárpátmedencei Krónika szerint Kincses Előd ügyvéd hangsúlyozta, hogy ez az értesítés azt jelenti ugyan, hogy alaptalannak tekintik a vádakat, miszerint háborús bűnösök kultuszát hirdették volna, ártatlannak tekintik a papot és a lelkészt, de ettől függetlenül a népbírósági itéletet Wass Albert ellen még mindig érvényesnek tekinti a román hatalom. Annak a megsemmisítéséhez olyan dokumentum tanúsága kellene, amely eddig még nem szerepelt a vizsgálati anyagban.

Az eddigi kutatások egyelőre annyit bizonyítanak, hogy a román, illetve magyar atrocitások kivizsgálása során az omboctelki ügy jegyzőkönyvében nem szerepel a Wass-család, és ez közvetett bizonyítékként értelmezhető. Kincses véleménye szerint a perújravételhez ennél sokkal erősebb bizonyítékra lenne szükség.

A szerző vmlinuz

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére