Navigáció: Kezdőlap / Egyéb / Micsoda buli várható

Micsoda buli várható

Noha több mint egy hét van még hátra a március 15-i ünnepi rendezvényekig, a szenvedélyek már is elszabadultak. A Székely Nemzeti Tanács több mint egy honapja kinyilvánította a fent említett dátumon összehívja a Székely Nagygyűlést, Székelyudvarhelyen. A rendezők kb. tízezer ember jelenlétére számítanak.

Erdély szerte , de főleg a székely városokban, a Március 15-i rendezvények nyílt tereken szoktak lezajlani, ahol a helyi magyarság képviselői üzenetüket, gondolatukat fejezik ki ezen esemény kapcsán, majd ünnepi műsorral zárják a rendezvényt, amit néha egy-egy helikopter szokta megzavarni, de ehezz már hozzászoktak.

Székelyudvarhelyen a mostani forgatókönyv szerint a Magyar Polgári Szövetség, amelynek országos elnöke a város polgármestere, kisajátította az eseményt, és ez alkalommal kívánja megrendezni a Székely Nagygyűlést is, amely kiváltotta az Udvarhelyszéki RMDSZ tiltakozását. Ezt persze sajtónyilatkozatban is megerősítette, amelyet Verestóy Attila irt alá.

Ez idáig egy belsőharc lenne, amelyek maguk a székelyek művelnek, csak úgy egymás szórakoztatásra, játszani a haragszom rád című óvodás drámát, mert tudni kell, a városi tanácsot ez a két politikai alakulat alakítja, és ingyen cirkuszon kívül mást nem produkáltak, jelenleg sincs a városnak költségvetése, valamint a lakosság nagyobbik részének elege van mindkét félből. Csakhogy a minap a Nagy Románia Párt elnöksége hírügynökségeknek azt nyilatkozta, hogy ők ellentüntetést akarnak rendezni ebben a városba, és százezer hazafi részvételére számit az ország minden részéről.

Ha vesszük a dolog pozitív oldalát, akkor a városban, amelynek a lélekszáma közel negyvenezer , lesz százezer turista, felpezsdül egy kicsit a vendéglátó ipar és amúgy is a turizmus itt már jelentős iparággá fejlődött, ellátásukkal nem lesz gond, sőt egy ország lakossága, valamint a központi és a külföldi írott és elektronikus média is megtapasztalja az itteni rossz útviszonyokat, főleg ha Segesvár felöl jönnek. De nem erről szól a valóság.

Mert bármennyire is egymást közt eszik egymást az itteni emberek, ha hazafi vendégek látogatása megvalósul, nagy lesz a tömeges összefogás, ehhez senkinek a biztatása nem kell, lásd, itt nehéz időszakban mindenki önkéntesen jelentkezik, amikor a várost az árvíz sújtotta, példátlan volt a szolidaritás, mindenki kivette a munka részét, amelyet maga az államfő is pozitívan értékelt. Aki már átélt egy fekete márciust, az sejti, ha ez bekövetkezik mi várható. Ez már több mint politikai sakk-játszma, nemzetbiztonsági kérdéssé nőtte ki magát, amit reméljük az illetékes szervek megoldanak.

Csend van a városban. Mindenki végzi a maga dolgát, küzd a megélhetésért. Majd meglássuk mi lesz. De ezt a bulit senki sem várja. Amúgy az esemény közvetlen módon befolyásol(hat)ja a nem többségbe élő magyarok mindennapjait, mert amint a központi médiában is szárnyra kap a hír, sejtem mindenki ki lesz téve román kollégái, munkatársai kérdés kereszttüzének, mert az autonómia szót nagyon megfogják lovagolni. Ami a legszomorúbb, az emberek nagy többsége sem érti mire ez a cirkusz.. Amennyiben lesz érdekes fordulata az eseményeknek visszatérek.

(forrás: Heti Hirdető, Udvarhelyi Hiradó, bövebben www.uh.ro)

A szerző vmlinuz

Hozzászólások lezárva

Az oldal tetejére